Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Турция с историческа поземлена реформа

Турското правителство прие проектозакон, позволяващ продажбата на милиони декари горски площи, които досега принадлежаха на държавата, пише турското издание Hurriyet.


Площите, за които изданието пише, че „са загубили своята горска същност“, представляват държавна обработваема земя, която ще бъде извадена от горския регистър на страната и ще бъде обявени за продан.

Решението засяга земи с обща площ от 4,734 млн. дка (4,734 кв. км.) земя , известни като „2-В“ категория. Тази територия е двойно по-гояма от площта на Люксембург и пет пъти по-голяма от тази на Хонконг, пише изданието.

Въпросът се обсъжда от турското правителство и общественост в продължение на много години. По време на управлението на бившия президент на страната Ахмет Недждет Сезер (с мандати между 2000 и 2007 г.) върху проектозакона бе наложено вето.

По думите на турския министър на благоустройството Мустафа Демир площите следва да бъдат категоризирани отново според настоящата им употреба, като 512 хил. дка вече са били разпределени в новите катеогрии.

Според Министерството на финансите на Турция държавата няма за цел да генерира печалба от продажбата на земята, която ще бъде продавана според нейната справедлива стойност.
Терените ще бъдат продавани с предимство на лица, които са ги обработвали в продължение на пет години преди момента на смяната на статута.

Купувачите ще могат да изплащат площите на държавата в продължение на четири години. Постъпленията от продажбите ще бъдат използвани за възстановяване на редица селски райони и за залесяването на нови територии.

Най-голяма част от тези площи се намират в Анталия, Мерсин и Балъкесир, но има също и на територията на по-големи градове като Анкара, Измир и Истанбул.
 
Източник: investor.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив