Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Туристически данък ще доведе до фалит на малките хотели по Южното Черноморие

Нововъведеният туристически данък определено не е справедлив, защото няма разделение на тези, които правят целогодишен туризъм и онези, които правят сезонен туризъм. Това каза за радио „Фокус” Мария Инджова, председател на Алианса по туризъм за Югоизточен регион.

 
По думите й законът не ги разграничава, с което отежнява изключително много малкия и средния бизнес. Законът казва, че се плаща 30 % от въпросната леглова база на съответното място за настаняване, което означава, че се плаща върху пълната леглова база като заетост за 109 дни.
 
„Това е изключително добро и изключително пожелателно, но българският туризъм в продължение на 20 години работи без помощта на държавата за това да увеличи присъствието на туристите по време на сезона. За голямо съжаление по Южното Черноморие той е максимум 35 дни и много успешен за награди до 40 дни. И в никакъв случай няма как да се постигне тази заетост за 109 дни. Законът вменява, че ако заетостта, без значение каква е и това дали обектът се използва или не, тези 30 % трябва да бъдат платени.
 
Разликата, която се получава от постоянните вноски, които се плащат следващия за предходния месец към 31 декември 2011 година, ще бъдат приспаднати от задължителния данък върху тази леглова база на 100% за тези 109 дни, което са тези 30%, които ще бъдат платени към първи март като данък, какъвто е 2012 година. Убедена съм, че малките хотели, местата за настаняване, къщите за гости в момента нямат тази информация и даже не са психически подготвени, за да могат да организират по-добро продаване на туристическия си продукт, за да влязат в тези 100% заетост на леглова база за 109 дни, което ще доведе до фалит”, каза Инджова. 
 
Според нея Общинските съвети имат възможността от 0.20 ст. до 3.00 лева да определят данъка, който трябва да се плаща на едно легло.
 
„Маржът в действителност е доста голям и ние много се надяваме, че дори тези 0.20 ст.върху тези 109 дни ще бъдат непосилни за малките хотели и по Южното Черноморие.
 
Там общинските съвети и общините ще проявят политика на разбиране и ще водят по-социална политика в намаляване на другите данъци като компенсация, защото иначе ще бъде просто непосилно”, допълни председателят.
 
Източник: focus-news.net

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив