Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Токът ще трябва да поскъпне от 1 юли

От 1 юли тази година цената на тока ще трябва да бъде повишена заради разходите на трите електроразпределителни дружествата за изкупуване на енергия от централи, работещи с възобновяеми енергийни източници.

 
Това коментира пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Според него само зарадиотразяването на тези разходи цената на електроенергията би се повишила с около 1,5%.
 
Преди месец от комисията обясниха, че инфлацията също трябва да се включи в ценообразуването на електроенергията от 1 юли, ако бъде по-голяма от 4-5 на сто. Засега обаче Семерджиев не се ангажира с точни прогнози с колко ще поскъпне токът през втората половина на годината, информира Dariknews.bg.
 
Количеството на инвестициите за ЕРП-тата се определя в началото на регулаторния период и е за целия регулаторен период. Няма ограничения те да ги направят и след това инвестициите да се признаят в следващия регулаторен период. Това стана ясно още днес.
 
По думите на Семерджиев дружествата не са направили всичките инвестиции, разрешени в периода. EVN e изпълнило инвестициите си, ЧЕЗ имат малко неизпълнение, а Е.ОН имат най-голямо неизпълнение на този план.
 
Има механизми предвидени в ценовото регулиране, с които да се отчете това, че не са били направени необходимите инвестиции. Фактът, че в Е.ОН те не са били направени, се отразява и на качеството. При тях има прекъсвания и за това те търпят съответните санкции, коментира шефът на ДКЕВР, цитиран от Агенция "Фокус".
 
Източник: econ.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив