Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Тенденции на пазара за земеделска земя

Какво става с пазара на земя у нас през първите девет месеца на годината -предлагаме ви едно експертно мнение и някои сравнения с миналата 2009 година.
 

През първите девет месеца на 2010 година активността на пазара за земя у нас е по-слаба от миналата година, твърдят експерти. Днес е актуално повишеното предлагане на земи от собствениците, които не търсят реализация на по-високи цени от действащите в момента, а ги предлагат с цел решаване на лични финансови проблеми.

Това доста влияе на структурата на пазара. Вече има избирателност при покупка на имоти и по-високи изисквания към терените от страна на купувачите, които търсят по-големи парцели с цел по-лесна обработка.

Същевременно обаче, именно през настоящия период в повечето райони на страната са изчерпани така наречените „лесни имоти” от нуждаещите се от средства или от солидарни наследници, склонни да продават дори на по-ниски за района цени.

Още през миналата година се забеляза, а през последните месеци стана ясно отчетлива намалената, дори липсваща конкуренция между купувачите. Началото на процеса може да се отнесе към есента на 2009 година, когато пазарът се стесни, поради очакваните промени в натуралните плащания. При рентата има комбинирано влияние на противоположно действащи фактори.

От една страна, субсидиите увеличават възможността на арендаторите и земеделските кооперации за изплащане на по-високи ренти, но от друга страна изкупните цени на реколта 2009 година бяха доста ниски, което доведе до ограничения в разходите, вкл. и на рентата. Най-висока е тя при земи, изкупени от фондовете, които настъпателно извоюваха високи цени, с която земеделските производители трябваше да се съобразяват. Тези цени се формираха още преди две години, когато почнаха и плащанията на единица площ.

Сега една част от тези плащания се преливат в пазара на земята, а друга отиват за по-висока рента. Сравнително малка част се насочи към модернизация на земеделските стопанства. През 2009 година са сключени 110 000 сделки за 1 млн.дка земя, показват данните на Система за агропазарна информация. В сравнение с 2008 година сключените сделки са по-малко с 15 на сто, а продадената земя - с 34 на сто.

Средната пазарна цена за земи със селскостопанско предназначение за 2009 година е 297 лв./дка или това представлява спад с 5 на сто от равнището на 2008 година.Очаква се тази година да имаме около 100 000 сделки, а продадената земя да е с 20% по-малко. Най-активен през последните години е Северния централен район. Там през 2009 година са сключени 32 000 сделки за 276 000 дка земя. Ако сравняваме с 2008 година размерът на продадената земя, той е с 34 на сто по-малко, а още по-значителен е сривът в пазарните цени - близо 45 на. Близо 70 на сто от сделките в региона са осъществени в областите Плевен и Велико Търново. Средната пазарна цена в тези области е 290 лв./дка.

Северният централен район отчита и най-голяма активност в наемните отношения в сравнителен план. Сключени са 55 269 договора за 1 033 769 дка земя. Равнището на ренти плащания е относително стабилно през последните години и в паричната рента достига до 25 лв./дка, а в натура най-често е до 15 на сто от средния добив. В района няма активен пазар на земи с нестопанска цел. За 2009 год. в този сегмент са сключени 140 сделки за 768 дка земя. Продадената земя е най-вече в района на В.Търново и Тетевен.

За 2010 година се прогнозира спад като цяло на активността на пазара и намаляване на броя на сделките с около 30%.
 
Източник: imoti.net
 
Снимка: vestnikstroitel.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив