Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Съдът: Няма конфликт на интереси при случая "Цанков камък"

Няма конфликт на интереси за хонорара от близо 2 милиона лева по проекта "Цанков камък" на лидера на ДПС Ахмед Доган.


Това гласи решението на петчленен състав на Върховния административен съд, който бе сезиран с доклад на парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.
 
Според съда е безспорен фактът, че Доган е лице, заемащо публична държавна длъжност и се явява задължен да декларира несъвместимост и частен интерес.

Съгласно същия закон конфликт на интереси възниква в случаите, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.
 
Според съдиите доказателствата по делото сочат, че Ахмед Доган е сключил 4 договора за поръчка с Институтa по строителство и минно дело с предмет, свързан с хидрогеоложки проучвания на обектите: проект „Тунджа", каскада „Доспат-Въча", Баташки водносилов път и хидроенергийна каскада „Горна Арда", за което е получил общо сумата от 1 955 830 лева.

В същото време липсват доказателства според съда, че Ахмед Доган, в качеството му на народен представител, е участвал в гласуване в Народното събрание на решение в полза на юридическото лице Институт по строително и минно дело.
 
Според съда следва да бъде установено наличие на частен интерес и съпътстваща го облага. Необходимо е също така частният интерес да е повлиял върху обективното и безпристрастно изпълнение на задълженията на народния представител, смятат още съдиите.
 
Обстоятелството, че Доган е получил облага от частно търговско дружество във форма на хонорар за извършените поръчки не е достатъчно да се приеме, че е налице конфликт на интереси, се посочва в решението на Върховния административен съд.
 
Източник: dariknews.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив