Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Събарят незаконни рибарски постройки във варненска местност

Рибарите от кооперация „Чайка 2003” атакуват заповедта в съда. Така те ще се опитат да запазят незаконните постройки, в които живеят.

 
Събарянето на незаконни рибарски постройки в местността Орехчето е предвидено да се извърши този петък. За това сигнализираха рибари от местната Рибарска кооперация „Чайка 2003”.
 
Тези дни те научили за евентуалното премахване на техните къщи, някои от които са им основни жилища, от служители в община Варна. От администрацията съобщили, че имало сключен договор между община Варна и „Хидрострой”, според който в петък ще се пристъпи към събарянето на някои от постройките.
 
В понеделник (на 21 февруари 2011 г.) служители на община Варна са разлепили на неопределени места в местността Орехчето съобщения, издадени от началника на отдел „Строителен контрол”. Те обаче не били изготвени по надлежния ред, жалват се рибарите.
 
Въпросните съобщения съдържали информация, че са издадени на основание чл. 195 ал.5 от ЗУТ, а не, че са изготвени съобразно Заповед №.0716, 0721/21.02.2011 г. на кмета на община Варна, информират от кооперация “Чайка”.
 
В тях нямало упоменати нито конкретни собственици на постройки, нито конкретизирани имоти, алармират още рибарите.
 
“В община Варна не ни бяха предоставени да въпросните заповеди, за да се запознаем със съдържанието им. Нещо повече категорично ни бе отказана подобна възможност. Уведомиха ни, че същите не подлежат на обжалване”, жалват се още те.
 
Адвокатът на Рибарската кооперация Константин Парчев коментира, че предприетите в тази посока фактически действия от община Варна са изцяло незаконосъобразни, поради нарушаване на процедурите по издаване на основанията за премахване на постройките и цялостното опорочаване на производството регламентирано в АПК и ЗУТ.
 
Поради тези причини от Рибарска кооперация Чайка 2003 са изпратили молба до Административния съд във Варна. Чрез нея рибарите молят съдиите, незабавно и безусловно да прекратят действията на община Варна по премахване на постройки в местността Орехчето, предвид факта, че не са проведени съответните процедури съгласно Закона за устройство на територията.
 
За голяма част от членовете на кооперацията и жители на рибарското селище, същите представляват единствено жилище и провеждането на незаконосъобразни действия от страна на администрацията ще накърни правата на живущите там.
 
Според рибарите чрез тези си действия община Варна показва двоен стандарт при решаване на проблемите, като за пример визират ромските постройки, които не бяха премахнати, заради разширението на ул. “Девня”, тъй като те също били основни жилища на засегнатите лица.
 
Източник: varnanews.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив