Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Строителният бранш разчита на европарите, за да оцелее

В навечерието на професионалния празник на строителя- Димитровден - ръководството на Камарата на строителите в България /КСБ/ - даде пресконференция за състоянието и развитието на бранша. Предлагаме ви някои от акцентите в нея.

 
Ако не увеличим процента на усвояване на европарите, които за страната ни до 2013 година са около 6 милиарда евро, строителния бранш ще продължи да е в криза, смятат от ръководството на КСБ

Според Иван Бойчев, в момента България усвоява около 7% от полагащите и се пари и има договори за още около 30%.А от цялата сума на еврофинансиране 80% са предназначени за строителни работи.

И тази година браншът продължава да се намира в дълбока криза. Фирмите, които са заличени от Професионалния регистър на строителите в България ще са около 1100 при общ брой 4072 към 20 октомври 2010 година. Още за около 100 няма пълни данни дали наистина отпадат.Тече и обратен процес - ново регистрираните фирми в регистъра тази година ще са 414, каза инж. Светослав Глосов,председател на Камарата.

Почти 2/3 от отпадналите фирми са от София и са се занимавали с жилищно строителство.Освободените от работа строители от 2008 година до сега са 121 000 души, в момента по данни на КСБ в отрасъла работят 142 000 души.

Основните тенденции в строителството според Камарата са няколко:

1.Продължава спада на строителните работи - до края на годината се очаква той да достигне 20% на годишна база при 68% спад през 2009 спрямо 2008 година.

2.Има определено раздвижване при инфраструктурните проекти - вече са определени фирмите, които ще изграждат автомагистрала "Тракия", предстои това да стане и за автомагистралите "Марица" и "Струма".вече се работи и по Дунав мост 2.

3. Сред възможностите за бранша е участието му в строителство на обекти по Програмата за развитие на селските райони и старта на големи енергийни проекти като АЕЦ "Белене".Ако тръгне проектът за втората атомна централа, около 15 000 ще са работните места само за строители.

4.Засега най-тежко преживява кризата жилищното строителство. Инвестициите от частни лица са незначителни, средства за капитално строителство в бюджетите на държавата и общините няма.
 
Източник: imoti.net

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив