Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Строителните фирми по-добре през 2009, отколкото през 2008 г според БТПП

Днес бе представено дванадесетото поред проучване на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/, озаглавено "Топ 100-фирми и холдинги водещи в икономиката през 2009 г".

 
Резултатите в сектор  "Строителство" са по-добри, отколкото през миналата година, сочат данните на палатата. Фирмите, които са включени в класацията формират близо 75% от БВП на  страната, казаха още от палатата. Компаниите са класирани по критерии,  показващи успешен мениджмънт, рентабилност на продажбите и на вложения  капитал. 
 
Класациите на БТПП са изготвени на база публично обявена  счетоводна информация и изключват всякакъв субективизъм. Фирмите са оценени според най-високите стойности на изменението на приходите от  продажби на стоки и услуги, печалба на 100 лева собствен капитал и печалба на 100 лева приходи от продажби.
 
Критериите, които БТПП използва, са класически и безпристрастни, прилагат се в световните класации на  списанията Forbes и Fortune и са изключително от икономически характер,  обясняват от БТПП. Проучени са резултатите близо 4000 най-активни фирми в българската икономика,за да се стигне до актуалното подреждане.
 
Първата класация е топ 100 на фирмите с увеличение на нетните приходи от  продажби през 2009 година на база продажбите им през 2008 г.В първите 30 фигурират 6 от бранша строителство, като най-напред е заелата 9 място Елте Инженеринг, чиито продажби са за близо 50 милиона лева, печалбата на 100 лева приход е 22 лева, а печалбата на 100 лева собствен капитал е малко над 95 лева. последната в първите трийсет от бранша "строителство" е "Ненков ЕООД"с показатели - продажби - 307 000 лева, печалба на 100 лева приход-малко над 7 лева и печалба на 100 лева собствен капитал - 26 лева.За сравнение през 2008 годинав същото подреждане при първите трийсет фирми само 3 са от строителството. Първата от тях е едва 16-та, а продажбите и възлизат на 531 000 лева.
 
Втората класация на БТПП е Топ 100 на фирмите по печалба на 100 лева собствен капитал. Тук в първите трийсет са само две от строителството, съответно на 12 и 20 място.Първата от тях - "Футура пропъртис" е постигнала 173 лева печалба по този показател при 2.7 милиона лева продажби за годината.Втората - "Хипоферайнс Имобилиен" е с резултат 104 лева на 100 лева собствен капитал и 1.4 милиона лева продажби.За сравнение през миналата година в тази класация в първите трийсет фирми е само една от строителството - "Енемона" с резултат 117 лева печалба на 100 лева собствен капитал.
 
От БТПП обявиха и компаниите с най-много продажби през 2009 година в България.Само 6 са надхвърлили 1 милиард лева, като лидер е Лукойл България с 3.1 млрд лева, следван от НЕК и Аурубис - съответно 2.7 и 2.3 милиарда лева.Останалите три са ОМВ България, Мобилтел и ЧЕЗ Електро България с над 1 милиард лева продажби.
 
Източник: imoti.net

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив