Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Страхил Иванов: Само купувачите са доволни от сегашното положение на пазара

Страхил Иванов е собственик и управител на една от първите и наложили се агенции за недвижими имоти в България - "Явлена". Той бе гост на дискусията "Пазарът на имоти през 2011 г. - очаквания и прогнози", организирана в City Park Residence. Ето какво каза г-н Иванов.

 
- Какво е състоянието на пазара на жилищни имоти у нас и какво очаквате от годината?
- Всички чакаме добри новини за пазара през тази година. Само купувачите са тези, които са доволни от сегашното положение на пазара. Кризата не е момент, а период. През последните 3 месеца нещата стоят по-добре. Декември беше неочаквано добър, за разлика от други години. Стaтистиката сочи, че от 5 оферти на пазара се приемат 2. Има стабилизация и през цялата година ще е така. Прогнозите са добри.
 
 
- В какво друго може да се инвестира, ако изключим жилищата, чиито пазар е в застой?
- Купувачите могат да се насочат към пазара на земя. В момента там нивото е ниско и хората трябва да се възползват от това. Другото подобно звено е пазарът на луксозни имоти. Не само луксозните, а такива имоти, които се намират в по-централни и престижни части.
 
 
- Защо точно земя и луксозни жилища?
- Пазарът е такъв, че трябва да се възползваме от проблемите. Това са възможности и трябва да бъдат използвани. В тези два сегмента нивото на продажби е ниско, но това ще се промени. Инвестиция в магазини също ще бъде успешна. Кризите а като махало и скоро към нещата ще тръгнат нагоре. Ще има преместване от моловете и ще се заложи повече на по-малки магазини.
 
 
- Чуждестранните инвестиции? Какво е положението там?
- Чуждестранните инвестиции се свързват най-вече с руски инвеститори. Преди номер 1 бяха британците, а сега са руските купувачи. Не само от Русия, а рускоговорящи.
 
 
- Какво купуват?
- Преди се инвестираше само в жилищни имоти, но сега не е така. Има тенденция да с купуват имоти за бизнес. Не големи производства, но добре организирани. Купуват се и жилищни имоти, които могат да се ползват целогодишно.

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив