Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Столична община може да приеме по-високи данъци за скъпите квартали

По-високи данъци и такса "смет" може да плащат част от софиянци от следващата година, ако общинският съвет на столицата приеме предложението на финансовия заместник-кмет Минко Герджиков за ново зониране на града, съобщи Dnes.bg.

 
Докладът с предложението до общинските съветници е публикуван на интернет страницата на Столичния общински съвет.
 
Новото зониране реално вдига данъка и таксата за живеещите в съседните на центъра квартали и на луксозните квартали от покрайнините на града.
 
Данъчната оценка на тези имоти ще се повиши с между 18 и 45%, въпреки че доскоро столичният кмет Йорданка Фандъкова твърдеше, че няма да се вдигат данъците в София. Въз основа на данъчната оценка се определя размерът на данък сгради и такса смет.
 
Основният аргумент за предлаганите промени е, че сегашните граници на зоните в град София са определени през 1998 г., но заради бързо променящата се инфраструктура на града центърът се е разширил, оформили са се престижни квартали с особено големи и луксозни къщи.
 
Предложението на Герджиков е няколко района да отидат в по-ниска зона - с други думи по-елитна зона, където и данъците са по-високи.
 
Освен сега съществуващите имоти към Първа зона да се включат и кварталите "Банишора", "Зона Б-5", "Зона Б-18", ж. к. "Сердика", ж. к. "Иван Вазов", кв. "Кривата река", участъкът между Централна гара, Централна автогара и Сточна гара, предлага заместник-кметът.
 
Към Втора зона да се включат кварталите "Драгалевци", "Симеоново-север", вилна зона "Малинова долина", вилна зона "Малинова долина-Герена", кв. "Княжево", вилна зона "Киноцентъра - Трета част".
 
Базисната данъчна стойност на един кв. м застроена площ, определена в Закона за местни данъци и такси, в зависимост от конструкцията на сградата варира от 17 лв. за масивна конструкция до 4,40 лв. за паянтова сграда.
 
Базисната стойност се умножава с коефициент за местоположение на имота съгласно местонахождението му в различните зони на града. За първа зона коефициентът е 93,6, за втора - 74,9, за трета - 63,2, за четвърта - 42,1 и за пета - 28,1.
 
За имотите, преминаващи от втора в първа зона, данъчната оценка ще се увеличи средно с 25%, данъчните оценки на имотите, преминаващи от трета в първа зона, ще се увеличи с около 45%, а данъчните оценки на имотите в кварталите "Драгалевци", "Княжево" (район "Витоша"), които ще преминат от трета във втора зона, ще се увеличат с 18%.
 
Източник: investor.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив