Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Старият Пловдив: Цените на нощувките ще скочат или обектите ще спрат дейност

Цените на нощувките в самостоятелни стаи ще се завишат или собствениците на тези обекти ще прекратят категоризацията си и ще спрат дейност.

 
Това прогнозира Евгений Георгиев, един от представителите на Съвета по туризъм - Пловдив в Общинската експертна комисия по категоризация на туристически обекти /ОЕКК/ и туроператор, работещ със собствениците на самостоятелни стаи.
 
Според него подадените на последното заседание на ОЕКК над 50 заявки за прекратяване на категоризация е началото на вълна от такива молби. Средната годишна годишна заетост специално за квартирите в Пловдив е едва 4%, като върхов период е Международният технически панаир, през останалото време почти няма посетители.
 
Според направеното изменение в закона /ЗМДТ/ собствениците /наемателите-туроператори/ трябва да платят туристически данък минимум върху 30% леглова заетост, тоест останалите 26% ще се доплащат, независимо дали е имало посетители или не.
 
Причина за прекратяването на категоризацията на тези обекти не е в ставката, която за тези обекти, според приетото решение от ОбС-Пловдив, е 0.20 лв. или специално за тези места за настаняване новият туристически налог е същият, каквато беше и таксата досега, обясни Георгиев.
 
Проблемът и изнемогването ще дойдат от доплащането, което ще трябва да направят в края на годината, без значение дали са имали туристи. Така собствениците на самостоятелни стаи ще се лишат от допълнителни доходи.
 
Целта на новия туристически данък е да се събират от хотелиерите повече пари в държавната хазна. Той обаче не е в интерес не само на хотелиерите, но също и на потребителите, и на общината дори.
 
Приходите от този налог едва ли ще са в повече от досега постъпващите в бюджета суми. Ако доскоро се събираха такси от реалния брой нощувки, сега вече някои хотели ще отчитат заетост на легловата база 30% /или малко над този процент/.
 
По думите му тези 30% са въведени с презумцията да се показват действителния брой нощувки и да не се скриват, тъй като "експерти" изчислили, че един хотел е невъзможно да съществува под тази процентна леглова заетост.
 
Действителната картината обаче е, че малка част от хотелиерите са показвали нереална заетост. Въпреки че заетостта на обектите им досега е била по-малка от 30%, те не са фалирали по тази причина, коментира Георгиев.
 
Източник: Plovdiv24.bg
Снимка: iskoni.com
 
 
 

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив