Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Сринаха паметник на културата за паркинг в Казанлък

В пълно нарушение на закона, без съгласието на Министерството на културата и общинската администрация, в Казанлък е била съборена известната Орозова къща.


Сградата, проектирана от арх. Камен Петков (1863-1945 г.), в която през 1933 г. е отседнал по време на единственото си посещение в България френският премиер Едуард Ерио е унищожена безвъзвратно от последните є собственици , търговското дружество „Палас".

Събарянето е станало въпреки изричните указания от културното ведомство и община Казанлък , дадени през 2009 г., тя да бъде укрепена и ремонтирана.
 
Къщата на фамилия Орозови е била обявена за недвижим паметник на културата от местно значение още през 1964 г., тя фигурира и до момента в този списък, въпреки че от нея са останали само купчина тухли. От „Палас" не искат да коментират инвестиционните си намерения. Според собственичката Костадинка Василева домът бил в трагично състояние след няколко пожара и имало опасност да се срути сам.
 
Запознати твърдят че на освободения терен предстои да бъде направен паркинг за нуждите на съседния луксозен хотел също собственост на търговското дружество.
 
Въпросът за вандалския акт бе повдигнат от съветничката от ГЕРБ в местния парламент инж. Теменужка Папазова, съобщи в. "Монитор".

Липсва обаче яснота кой трябва да задължи собствениците да възстановят паметника и в какви срокове трябва да се случи това.
 
В лошо състояние е и съседната къща на фамилия Шипкови, която също е сред паметниците на културата.
 
Източник: econ.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив