Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Спасителна операция започва във варненско свлачище до 2 седмици

Сондажите в района на свлачището в кв. "Бриз" показват, че хидрогеоложките условия на терена са много разнородни, поради което ще се наложи поетапно отводняване и укрепване на бедствената зона. Проучванията на специалистите, извършени през последните дни, сочат, че дълбочината на подпочвените води варира между 3,20 и 7,50 метра.

 
Плановете на община Варна предвиждат първият етап от мероприятията за спасяването на свлачищния район да започне до 2 седмици. Набелязаните мерки все още са в идейна фаза, но вероятно като начало ще предприемем частично отводняване с линеен дренаж.
 
За целта вероятно ще се наложи прокопаването на траншея с дължина около 150 метра, обясни инж. Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" в общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване". По думите му следващите 2 етапа на укрепването биха могли да се реализират и паралелно, но как точно ще стане това, ще покажат задълбочените анализи на резултатите от проучванията и ефектът от отводняването. 
 
Засега специалистите предлагат в рамките на втория етап да се извършат хоризонтални и наклонени сондажни дренажи в тялото на свлачището. Те обаче могат да стартират едва след осушаването на терена, затова евентуално ще се извършат в началото на лятото. Дотогава в района ще трябва да се изгради и технологичен път, който да позволи навлизането на машините.
 
Едва когато се създадат условия за достъпа на техниката, ще може да се премине и към конкретни мерки за спасяването на мост-канала на канализационния колектор "Виница" - Траката - Варна и водопровода Варна - Златни пясъци. Поради опасността, която е надвиснала над тях в резултат от свлачището, районът е застрашен от екокатастрофа. За да бъдат защитени съоръженията, вероятно ще се наложи изграждането на пилотна конструкция, но това е само една от алтернативите, които биха могли да се приложат, уточни инж. Колев.
 
Укрепителните работи в "Бриз" ще глътнат около до 200 000 лв. за първия етап. Община Варна вече е подала информация за проблема със свлачището в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Кметската администрация се надява, че средствата за аварийното укрепване ще бъдат възстановени от държавния бюджет. Дори и това да не се случи обаче, спешното укрепване ще се финансира за сметка на местната хазна.
 
Свлачищните процеси създадоха опасност за постройките в района. Една от къщите буквално е надвиснала над мост-канала на канализационния колектор "Виница" - Траката - Варна. Сериозен риск се крие и за магистралния водопровод Варна - Златни пясъци I етап. Ако той се спука, вероятно 3 дни няма да можем да спрем изтичането на вода от него, алармира инж. Колев.
 
Източник: varna24.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив