Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

София - европейски SPA център?

София ще се превърне в истински европейски център на SPA туризма и минералните атракции.

За това ще допринесат многобройните проекти за развитието на минералните извори в града, които в момента се подготвят от Столичната община.


Новината съобщи главният архитект Петър Диков, когато кметството получи официално разрешение от държавата за управлението на 8 минерални находища в София.

Това са изворите в „Овча купел“, „София-Център“, „Панчарево“, „Железница“, „Свобода“, „Лозенец“, „Надежда“ и „Баталова воденица“.
 
За развитието на находищата вече се подготвят инвестиционни проекти, обясни арх. Диков. Единият от тях предвижда изграждането на открит градски минерален плаж с два басейна и водни атракциони в Южния парк.

Те ще използват минералната вода от сондажа на ул. “Милин камък” в кв. „Лозенец“. Зелените площи в парка няма да пострадат от реализацията на проекта, защото ще се използва терен, отреден за спорт и атракции в Общия устройствен план на града.
 
Хидротермалният център в Южния парк ще се простира върху площ от 16 дка и ще приема по 7000 души на ден. Той ще предлага лечебни, оздравителни и разкрасителни процедури.

Предвижда се да бъде изградена и топла връзка, която да го свързва със спортния комплекс “Спартак”. При него също ще бъде построен нов аквапарк, който ще се захранва с минерална вода от находището в кв. „Лозенец“.
 
Сериозни разработки се подготвят и за минералния извор при Централната баня. Експерти анализират възможността за използването на геотермалната енергия от находището за отопляване на сградите на Министерския съвет, Министерството на труда и социалната политика и Дирекцията „Архитектура и градоустройство“.

За тази цел трябва да се монтират термопомпи, които да повишават допълнително температурата на водата.
 
На същия принцип в Париж с геотермална енергия от река Сена се отопляват Лувърът и няколко други обществени сгради. Минералният извор ще захранва с вода и бъдещия SPA център в северното крило на Централната баня, за който общината все още не е намерила инвеститор.
 
Голям спортен и развлекателен минерален комплекс ще бъде построен и при находището в кв. „Челопечене“. За изграждането му е предвиден общински терен с площ 220 дка.
 
Общината планира развитието на хидротермален център и при извора в Зона Б-5. Предстоящите нови сондажи на това находище обаче ще дадат повече детайли за бъдещия му проект.
 
 
Източник: stroitelstvoimoti.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив