Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

София все по-малко атрактивна за инвестиции в имоти

София продължава да се понижава в класацията за най-атрактивните пазари за инвестиции в недвижими имоти в Европа, сочи нов доклад на LaSalle Investment Management.

 
В подреждането за 2010 г. българската столица е класирана на 93-то място сред 104 локации в Европа.
 
Това е значително понижение в сравнение със 72-ро място, което градът заемаше в класацията за 2009 г. и от 68-мо през 2008 г.
 
Проучването е базирано на три основни фактора за всеки регион, най-голяма тежест с 60% от които имат перспективите за ръст. Останалите два фактора, всеки с по 20%, са наличието на капитали и богатството на местните инвеститори, както и бизнес средата на съответните пазари.
 
Лидер в тазгодишната класация е Лондон, който възстановява позициите си от 2008 г., измествайки Мюнхен (сега на 3-то място), който оглавяваше подреждането през 2009 г.
 
Според компанията най-тежката точка по отношение на инвестиционната привлекателност на британската столица е преминала през 2009 г. и „и динамичната икономика на града се възстановява бързо“.
 
След като през 2009 г. към класацията е била прибавена Москва на 6-то място, градът продължава да печели позиции и за тази година се нарежда на 2-ро място. Този резултат ясно показва размера и платформата за изключителен ръст, с които градът разполага.
 
В контекста на изключително селективно и крехко възстановяване през 2010 г. е ясно, че неконкурентните локации се понижават в подреждането, тъй като вече не могат да разчитат на инерцията в националната икономика да поддържа техния ръст, се казва в проучването. Следователно дори и различни локации на традиционно силни пазари като Германия и Франция се класират на по-долни позиции.
 
За сметка на това нови, развиващи се локации, които започват да растат от много ниска база, се представят сравнително по-добре в пазарна среда, в която икономическият ръст в по-развитите икономики е по-слаб от обикновено.
 
За разлика от София, редица локации от Централна и Източна Европа подобряват своите позиции, тъй като техните икономики бяха по-слабо засегнати от рецесията или растат с по-голяма инерция.
 
Проучването покрива 297 региона в 32 държави в Европа с общо население от над 660 млн. души.
 
Източник: Investor.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив