Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Созопол е № 1 в 10-те чудеса на България

Созопол е безспорният победител в класацията "10-те чудесата на България", която се проведе по инициатива на в-к "Стандарт".

 
Архитектурно-исторически резерват "Старинен Созопол" и островите Св. Иван и Св. Кирик оглави класацията с 13,88%, като през цялото време водеше в оспорвания вот.

На второ място в последните два дни успя да се изкачи Перперикон с 12,21 %, трето място зае Несебър- Античен град. Четвъртата позиция в престижната класация е за тракийско светилище Татул.
 
Белоградчишките скали и Белоградчишката крепост, Мадарски конник и Шуменска крепост, римският град Деултум край Дебелт, архитектурно-археологическият резерват "Царевец" и "Трапезица", Рилски манастир и историко-архитектурен резерват "Велики Преслав" са другите обекти, които намериха място сред първите десет забележителности.
 
Класираните в първата десетка паметници ще участват в клип, с който България ще се рекламира на световните туристически борси. Това обеща министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Шефът на еврофондовете у нас Томислав Дончев пое ангажимент за безапелационна техническа помощ по пътя на проектите за кандидатстване за европари. 
 
Регионалното министерство в лицето на зам.-министърката Екатерина Захариева заяви, че МРРБ до 3 месеца ще изясни собствеността на всички старини от топ 10 в класацията.
 
Евродепутатът Слави Бинев също даде обещание, че в следващите 6 месеца ще представи класацията в Европарламента.
 
10 милиона допълнително финансиране пък обеща вицепремиерът Симеон Дянков за 10-те чудеса на България, които бяха избрани чрез електронно гласуване. 
 
Той даде предложението си на дискусията, организирана от вестника в НДК за съхраняване и показване на културно-историческото наследство. 
 
Експерти, историци и археолози, които се включиха в обществения съвет по класацията, също дадоха мнението си за бъдещето на обектите.
 
Източник: BurgasNews.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив