Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

След 50 години в България няма да има селско население, ако сегашните тенденции се запазят

През 2060 година в България няма да има селско население, ако тенденциите на депопулация се запазят, съобщава Агенция "Фокус".

 
Това каза на пресконференция главен асистент Николай Цеков, който представи изследването „Демографските перспективи пред българското село” на Института за изследване на населението и човека при Българска академия на науките.
 
По думите на Цеков - процесът на депопулация на селските райони е започнал още в периода на комунизма. „България преди сто години е напълно селска – тогава 20% от населението е било градско”, заяви Цеков. 
 
Причините за негативната тенденция е запустиняване на селищната мрежа, запустиняване на инфраструктурата, липсата на здравни пунктове, на училища. Това е недопустимо за европейска страна, която има претенции да получава европейски средства за развитие на своите селски райони. „За около 50 години в България селското население ще изчезне, ако се запази тази тенденция на депопулизационните процеси в селата”, посочи той. 
 
„Със западането на училищата, закриването на болници, изкуствено бе предизвикан нов отлив от селата, защото хората нямат социални условия за съществуване. 
 
Тези тенденции не са еднозначни и не протичат еднакво в цялата страна”, посочи той.

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив