Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Слабо предлагане и купувачи с ниски бюджети характеризират пазара на имоти през лятото

Сериозно разминаване между търсенето и предлагането характеризира пазара на жилища в София в момента. Това е акцентът в анализа на тенденциите на пазара на недвижими имоти, изготвен от "Адрес".

Според изпълнителния директор на агенцията Цветелина Тасева, броят на продавачите и купувачите е почти еднакъв, но има голяма разлика в големината на жилищата, които се предлагат и търсят.
"В общия случай се прелагат имоти с големина над 100 кв.м. на цена около 100 хиляди евро, а се търсят двустайни жилища между 40 и 50 хиляди евро. Разликата е твърде голяма, за да може да се тушира с търговски отстъпки или преговори. По-съществен от паричната разлика се оказва въпросът за параметрите на имотите. В София в момента не са „извадени за продажба” имотите, които се търсят. Това прави сделките трудни”, допълва Тасева. 
Възможно съживяване на пазара може да има, ако се появят предложения за онези жилища, които по една или друга причина собствениците не ползват, не отдават под наем и не продават.
„За съжаление голяма част от притежателите на имоти все още гледат на тях като на неприкосновени. Щом ги придобият веднъж, трудно се разделят с тях. А имотът, дори когато живеем в него, е инвестиция. Това важи с по-голяма сила, когато не е основното ни жилище”, обяснява Тасева.
В момента на пазар на жилищните имоти в София активно се сключват сделки за нови имоти. Причина за това е, че старите тухлени жилища са с много по-големи квадратури и цените им не съответстват на финансовите възможности на купувачите.
В такава ситуация, въпеки слабото предлагане, не е възможно повишение на цените. Бюджетите на купувачите са ниски и трудно могат да бъдат надвишени, тъй като спестените средства са ясни, а външното финансиране e изчислено от банката при минимален риск и с това не се прави компромис.
Като цяло цените в столицата са стабилни, с изключените на районите "Лозенец", "Център" и "Борово", където има лек ръст.
Промяна в поведението на участниците в пазара, до края на годината, няма да има. Качествена промяна на предлаганите имоти може да повлияе единствено на броя на сделките, но не и на цените.
 
Снимка: trulia.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив