Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Силен ръст на инвестициите в имоти в ЦИЕ на фона на леко забавяне в Европа

Инвестиционната активност на пазара на бизнес имоти в Европа се е забавила леко през третото тримесечие на 2010 г., като общият обем на сделките се е понижил до 23,1 млрд. евро от 24,6 млрд. евро през второто тримесечие на годината, сочат данни на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE). Въпреки това стойността остава с 24% по-висока в сравнение с третото тримесечие на миналата година.

 
Същевременно в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е отчетен рязък скок на инвестициите до 1,5 млрд. евро през третото тримесечие, което е увеличение с близо 60% спрямо второто тримесечие и 120% ръст на годишна база.
 
Скокът на сделките в ЦИЕ се дължи преди всичко на растящото доверие към пазара в Полша, който формира над половината от инвестициите в региона. В Полша са сключени сделки за общо 826 млн. евро, което е най-високата тримесечна стойност за страната от третото тримесечие на 2007 г. насам.
 
Слабото забавяне на активността в Европа през третото тримесечие се обяснява със скорошни тенденции при оценяването на имотите, както и с растящата икономическа несигурност и правителствените мерки за икономии.

Превключването от фискални стимули към орязване на разходите от страна на голяма част от европейските правителства „несъмнено“ е оказало влияние върху инвестициите в имоти в региона, посочват от CBRE.
 
Според консултантите рязкото повишаване на цените на първокласните имоти също е оказало влияние, защото много инвеститори са на мнение, че бързото възстановяване на цените не е устойчиво, а някои пазари като Лондон например се възстановиха твърде бързо.
 
Източник: investor.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив