Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Сега било по-изгодно да теглиш заем за жилище, отколкото преди кризата

 

Получаването на ипотечен заем днес е сравнително по-изгодно отколкото преди кризата. Това показва анализът на КредитЦентър за състоянието на пазара през месец октомври.
 
Наблюдават се лихвени нива за фиксиран период от 5.35% или нива на променлива лихва, стартиращи от 6.55%. Редица отстъпки има и при съпътстващите тегленето на заема такси. В някои от офертите е завишен и процентът финансиране, като той достига до 90% за монолитни жилища, което е близо до нивата на финансиране отпреди кризата.
 
Средният размер на изтеглените през октомври ипотечни кредити е 31 650 евро, което е леко повишение спрямо предходния септември. Делът на евровите заеми се запазва висок - 86%, въпреки че има увеличение и на кредитополучателите, които избират българския лев.
 
Кредитите, отпуснати в големите градове на страната, се характеризират с умерено повишение спрямо месец септември. В столицата средният размер на отпуснатите суми е 38 950 евро, а във Варна – 33 120 евро. Стойностите в Бургас и Пловдив са почти без изменение. Активност се забелязва и в градовете с население под 50 000 души, където се теглят суми между 15 000 и 20 000 евро.
 
С умерен, но постоянен темп расте процентът на хората, прибегнали до кредит над 90 000 евро. Тези потребители са се увеличили с 1% спрямо месец септември.
 
„Дългото очакване за ясни сигнали, че дъното при цените на имотите е достигнато, вече се превръща в съмнение дали не е изпуснато или пък няма да се изпусне, ако чакането продължи.”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на дружеството.
 
Източник: darikfinance.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив