Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Сделките с имоти тази година ще са под 150 000

На дискусия в София днес експерти от пазара за недвижими имоти и представители на строителния бизнес коментираха проблемите и прогнозите за развитие на бранша през 2010 и 2011 година. Организатори на събитието са вестник "Пари" и Българска строителна камара. Предлагаме ви някои интересни моменти от дискусията.

 
За периода януари - юни 2010 година сделките с имоти са малко над 74 000 при 87 400 за същия период на миналата година.Прогнозите са до края на годината общият брой регистрирани сделки с имоти у нас да не надхвърли 150 000.
 
Това е спад от около 15% на годишна база, казаха експерти.Пазарът се свива главно поради оттеглянето на чуждестранните инвеститори - за полугодието те са купили имоти у нас за 150 млн евро при 405 милиона, вложени през същия период на миналата година.
 
Немалко са и замразените проекти -според неофициални данни те са около 290 на брой и са за обща площ от над 6 милиона кв. метра, от които 3 милиона кв.метра за офиси и търговски площи. София води в тази класация със замразени около 1.5 милион кв.метра само офисни площи при функциониращи в момента около 1 милион кв.метра.
 
Главният архитект на София Петър Диков анализира строителния сектор в столицата и посочи няколко познати практики, които в новите условия не могат да съществуват.На първо място, това е започване на строителство на нова сграда без необходимата инфраструктура.Разрешения от общината за подобни действия няма да се дават, твърди Диков.Практиката да се строи бързо, но некачествено, също е обречена.
 
Няма кой да купи некачествено построен имот, при сегашното състояние на пазара, с преобладаващо предлагане и свито търсене.Строителите вече не могат да си позволят да строят лошо проектирани сгради, тъй като според арх. Диков до 70% от успеха на една инвестиция в недвижимост и продажбата и е зависима от доброто проектиране.Няма шанс да продължи и практиката строител и предприемач да са едно и също юридическо лице.
 
Печалбите в бранша също вече се свиват до обичайните да европейска държава - между 5 и 15%, а не баснословните 40-50% и повече отпреди две-три години.Вече е ясно и още нещо - строителството с чужди пари или както е популярно у нас - "на зелено"- повече няма да го има. За да продадат продукта си на пазара, инвеститорите ще трябва да го завършат, а това може да стане само с банкови кредити.
 
Това, както и необходимите разходи за инфраструктура около сградата /път, канал,вода, ел.захранване/ ще оскъпи новото строителство.Затова според Диков цените на новите имоти в столицата няма да падат повече, с едно изключение - при некачествените, с лоша локация или при имоти на притеснени финансово инвеститори.Много е важно и изравняването на таксите и данъците между нас и съседните държави.
 
Например разрешителното за строеж в Белград се заплаща между 100 и 200 евро на квадрат, в Букурещ цената му е около 100 евро на квадрат,а у нас до 2003 година таксата е 0.60 лева на квадрат, а в момента - между 9 и 14 лева на квадрат.С такива такси за разрешително двете съседни столични общини поемат разходите по възстановяване на повредената след строежа инфраструктура, докато при нас с тези събрани суми това е невъзможно.
 
Затова тук инвеститори и строители трябва да бъдат участници както във възстановяване на засегнатите от строителството части, така и в изграждането на нови улици, тротоари и озеленяване, там, където това е необходимо.С хаосът и неплащането на данъци за имоти в София също е свършено, каза още Диков.
 
Старите имоти ще бъдат проверени дали са с данъчна регистрация-този процес вече започна.По закон данъци се дължат от момента на свързване на обекта с ВиК и ел.захранване,така че няма значение дали имотът е въведен в експлоатация или не.
 
Новото строителство пък ще продължи да се оскъпява заради разходите за кредити и инфраструктура на строителните фирми, както и политиката на общината да вдига данъците и да облага с такса някои необходими дейности като например заемането на тротоара от строителната фирма, когато обектът граничи с градска улица.
 
Източник: imoti.net

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив