Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Сделки с имоти над 10 хил. лв. само по банков път

От Нова година всички плащания за имоти над 10 хил. лв. ще се извършват по банков път - в избран от страните трезор или по специална сметка на нотариуса.

Също от 1 януари 2011 г. участниците в сделката ще декларират в нотариалния акт, че вписаната там сума е равна на действителното плащане. За неверни данни ще се носи отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс - лишаване от свобода от 1 до 6 години или глоба от 100 до 250 лeва.

 

Правната комисия в парламента извади от нафталина идеите, като вчера гласува за трети път спорните промени в закона за нотариусите. През март т. г. шефката на парламента Цецка Цачева спря текстовете, преди да бъдат гласувани окончателно. Причината - в залата липсваше представител на Министерството на правосъдието, който да даде становище по преработения от депутатите проект.

Първоначалното предложение на правосъдното ведомство беше всички сделки с имоти да се извършват по банков път. Тогава зам.-министър Жанета Петрова коментира, че прагът от 10 хил. лв. може да доведе до заобикаляне на закона. Правителственият проект, който е част от 57-те мерки на ГЕРБ за борба с корупцията, предвиждаше декларирането на цената да става чрез отделен документ.

Депутатите въведоха праг от 10 хил. лв., за да не затрудняват хората в малките населени места. А декларацията отпадна, защото иначе щеше да се плаща допълнителна такса.

Източник: Труд

Снимка: hwca.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив