Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Санират първия блок по проект във Варна

Дългоочакваното саниране на блок 11 в кв. "Дружба" е на път да стартира напролет.

3-етажната сграда в район "Аспарухово" е първата в страната, чиито собственици са теглили кредит, за да обезпечат включването си в проекта "Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради".


Инициативата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Програмата на ООН за развитие започна през 2007 г., а етажните собственици от бл. 11 са подали заявление за участие през януари 2009 г.
 
Меморандумът между МРРБ, ПРООН и община Варна обаче бил подписан чак през декември м.г. И макар че енергийното и техническо обследване на блока било извършено навреме, изборът на фирма, която да изпълни строително-монтажните работи, се забавил, след като регионалното министерство спря плащанията по проекти за около година.
 
До няколко месеца ще бъдат санирани и 3-те входа на жилищната сграда в кв. "Дружба". От държавата ще се покрият 100% от разходите по ремонта на общите части и 20 на сто от харчовете за обновяването на частните жилища.
 
Община Варна пък ще обезпечи 90% от средствата за санирането на десетината общински жилища в блока и ще инвестира в благоустрояването на площите край него. 
 
Участието в програмата е изключително изгодно за етажните собственици, тъй като те няма да платят и стотинка за общите части.
 
Покривът на блока не е бетонна плоча, а гредоред, затова ще глътне много средства, но те ще бъдат осигурени не от гражданите, а от МРРБ.
 
Източник: varna24.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив