Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Руснаците разлюбиха имотите в България

Тенденциите в предпочитанията на руснаците към задграничните пазари на недвижими имоти продължават да впечатляват брокерите. За разлика от предходни години, интересът на купувачите към България, Черна гора, Египет и Турция започна да се стопява през тази. Въпреки сравнително евтините жилища в посочените страни, инвеститорите предпочитат да инвестират в Италия, Германия и други пазари, считани за по-малко рискови, пише pmoney, позовавайки се на данни от проучване на МИЭЛЬ Distant Property Management (МИЭЛЬ - DPM).

 
С края на летния сезон започна и обобщаването на изводите. Наблюдава се запазване на тенденцията, набелязана от експертите на МИЭЛЬ Distant Property Management от първото тримесечие на тази година, за засилване на интереса към по-скъпите имоти в страни от Шенген и САЩ, а най-достъпните пазари като например България и Черна гора продължиха да губят позиции.
 
„Подобен процес може да се обвърже както с подобряването на икономическата ситуация и повишаване на доходите, така и с желанието за избор на надежден имот в стабилни страни", казва Наталия Завалишина, генерален директор на МИЭЛЬ - DPM. „Целта на покупката днес съвсем не е спекулативна. Същото време ръстът в средната стойност на покупките показва, че клиентите ни могат да заделят достатъчно солидна сума, за да купят собственост в икономически развити страни".
 
Спрямо България тенденцията за солиден спад в търсенето се запазва. Страната ни от абсолютен лидер по брой на запитванията (60% през 2008 г.) слезе в челната тройка (30% през 2009 г.), за да изпадне днес в челната десетка с 5% на запитванията към първото полугодие на 2010 г.
 
Колкото до друг един известен пазар сред руснаците, този на Черна гора, то статистиката на компанията тук показва следното - 12% от запитванията през 2008 г., за да се върне сред лидерите с 29% през 2009 г., след което да се срине през първото полугодие на 2010 г. до едва 2% потенциални клиенти с интерес към недвижим имот в тази страна.
 
Наталия Завалишина обяснява, че това може да е продиктувано от понижаване на доходите на целевата аудитория от купувачи на черногорски имоти от една страна, и от друга с появата на по-интересни алтернативи в други страни на съпоставим цени. Не бива да се пропуска и факторът „мода" и промяната на предпочитанията към имотите в чужбина.
 
Лидерството по брой запитвания днес държи Италия (30%) и Германия (20%), а почетното трето място си поделиха САЩ и Чехия, събрали по 13% от клиентски заявки. Останалите страни изостават с голяма разлика - в десетката влизат още загубилата позиции Испания (6%), споменатата вече България (5%), Латвия (5%), Кипър (4%), Хърватия и Черна гора с по 2%.
 
Запитванията към имоти в България са в ценовия диапазон между 25 и 200 хил. евро, които са сред най-ниските спрямо останалите десет известни сред руснаците пазари на имоти, споменати вече по-горе.
 
Основната цел на покупката на имот в чужбина остава съчетанието от почивка и дългосрочна инвестиция (80% от всички купувачи), 10% преследват чисто инвестиционни цели. „Приоритет на всеки купувач днес е готовият обект, незавършеното строителство се смята за рисково", подчертава Завалишина.
 
Източник: profit.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив