Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Руснаците вече не мечтаят за имот в България

Руснаците вече не мечтаят за недвижим имот в България. Вестник "Свободная преса" обяснява и причините за това: все повече от тях откривали, че животът в черноморската държава е много далеч от идеала.

 
Руснаците, които търсят недвижим имот в чужбина, вече не гледат към Турция, Израел или България.
 
През второто полугодие на 2010 година интересите им неочаквано са се преориентирали към Шенгенското пространство и Съединените щати. Достъпният по цени български пазар, останал популярен за руснаците в продължение на години, не само губи позиции, но и слиза на най-ниското ниво на инвестиционна привлекателност за тях.
 
Тенденцията на спад започва още в началото на годината, а и сумите по сделките спадат от средно 80 хиляди евро през 2008 година на 45 хиляди за обект през 2010. Както става ясно от данните на руски брокерски агенции - 82% от потенциалните купувачи са привлечени от ниските цени в България, предпочитанията са основно към жилища на морето, но има и 2%, които биха искали да придобият земя в някое живописно селце.
 
Още статистика: независимо, че в последните години основни инвеститори в недвижими имоти в България са именно руснаците /45 процента/, не те са тези, които имат най-добри впечатления от страната през 2010 година. България се харесва най-много на украинците, румънците, чехите и сърбите.
 
Гражданите от Централна Европа и скандинавските страни са избрали да почиват в България през 2010 заради ниските цени, но биха предпочели да имат втори дом в някоя по-стабилна държава, дори и там да е по-скъпо. Според "Свободная преса" точно руснаците са спасили пазара на недвижими имоти в България тогава, когато европейците се оттеглили заради ниската му ликвидност.
 
След спукването на ценовия балон жилищата стремително поевтиняват и в продължение на две години руснаците изкупуват всичко, което им попадне пред очите. Води ги мечтата за безгрижен живот в една страна, в която има топло море, много слънчеви дни и качествени продукти. Само че всичко се оказало доста по-прозаично и засега българските недвижими имоти не носят на собствениците си нищо друго освен загуби.
 
Цитиран е и пример с руско семейство от Подмосковието, купило жилище в Бяла край Варна, където се оказало, че плажът изобщо не е добър, а като чуели руска реч, продавачите удвоявали цените на стоките си. Търсейки отговор на въпроса "За какво плащаме в България?", изданието посочва, че за жилище от 50 квадратни метра месечните разходи възлизат минимум на 50-60 евро, а ако жилището е в луксозен комплекс, се налага допълнително да се плащат между 500 и 600 евро годишно.
 
 
Източник: profit.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив