Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Русия напуска петролопровода Бургас-Александруполис

Срещата на руските участници в строителството "Транснефт", "Роснефт" и "Газпром нефт" ще се състои утре в Рим.

 
Русия се оттегля от проекта по изграждането на петролопровода "Бургас-Александруполис", съобщава РИА Новости.
 
Руските участници в „Транс Балкан Пайплайн", оператор на строителството на петролопровода „Бургас-Александруполис", „Транснефт", „Роснефт" и „Газпром нефт" ще обявят в сряда прекратяване на финансирането му. 
 
Властите в България, през чиято територия също преминава тръбата, така и не постигнаха съгласие по проекта, не се знае дали и кога ще бъде направено това, коментира руският вестник "Ведомости". 
 
По-рано директорът на "Транснефт" Николай Токарев заяви, че проектът за тръбопровода не е замразен, но практически работа по него не се извършва. България не е погасила в договорения срок дълга по проекта, което за пореден път поставя под заплаха реализирането му. 
 
„Транснефт" по-рано нееднократно се е оплаквал, че България не финансира своята част от проекта „Бургас-Александруполис" и в резултат на това е натрупала дълг. 
 
Русия е единствената, която продължава да финансира проекта, след като България не изплати в края на 2010 година задълженията си от 6 милиарда евро и Гърция последва примера й. Гръцкият вицепремиер Теодорос Пангалос упрекна страната ни, че бави реализирането на проекта.
 
Маршрутът на нефтопровода трябваше да бъде алтернатива на Босфора и Дарданелите, чиято пределна пропускливост от 85 милиона тона нефт годишно вече е достигната.

Сега на руските износители на суровината ще се наложи да се преориентират към по-скъпия проект "Самсун-Джейхан" или да се примирят с невъзможността да увеличат петролния експорт през Черно море, коментират от „Ведомости."
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: burgasinfo.com
Изображение: topnews.ae

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив