Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Родната къща на капитан Петко Войвода е разрушена и превърната в бунище

Родната къща на капитан Петко Войвода в гръцкото село Ехинос, някогашен Доган Хисар, е разрушена и превърната в бунище, каза в интервю за радио „Фокус” – Смолян историкът Андрей Печилков, председател на Съюза на тракийските дружества в Смолян.

 
Той обясни, че преди два месеца е бил част от българска делегация за посещение на българските села в Одринска Тракия. Печилков обясни, че обиколката е включвала и посещение на родното място на Петко Киряков.
 
Местното население е било много отзивчиво и е показало на българската група къде се е намирала някога църквата, училището, руйни на български къщи и др. Историкът посочи, че групата е останала втрещена след като стигнала до някогашната къща на капитана.
 
От поставения бюст паметник е останал само постамента, а изображението на българския герои е било съборено. Самото място е превърнато бунище, в което пасат магарета. Бюстът е прибран от местен гръцки хотелиер, който има хотел на 20 м от къщата.
 
Гъркът споделил, че обича България и след като видял съборения паметник го прибрал. Човекът съхранява паметника в двора си и е готов да помогне за неговото възстановяване. Било му мъчно, че българите не идват, за да го почитат. От родния дом на капитана, където е стоял бюст-паметникът е останал само един каменен зид висок около 1.5 м.
 
Печилков добави, че вече се създава инициатива за възстановяване на паметника. За да е факт това обаче, са нужни преговори с кмета на Ехинос и позиция на българското Министерство на външните работи. 
 
За посещението и състоянието на българските села в Oдринска Тракия е заснет видеофилм, който показва каква е съдбата на селата и населението, останало да живее там след Първата световна война. “Посетихме всички села, срещахме се с кметовете, отбеляза Печилков.
 
Той добави, че е открил българи, чийто корени са от девинското село Лясково. 
 
Източник: focus-news.net

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив