Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Реновират Емпайър Стейт Билдинг

Днес ви предлагаме още интересна информация от проведената вчера конференция „Зеленото строителство – устойчив път за постигане на енергийна ефективност и икономически растеж”.

Емпайър Стейт Билдинг (Empire State Building), 102-етажната сграда - небостъргач, проектирана и изработена в стил Арт Деко и един отсимволите на Америка ще бъде реновирана изцяло. Завършена е през 1931 година е смятана за едно от Седемте чудеса на модерния свят. Разположената е в Манхатън, Ню Йорк, 381 метрова сграда носи името на щат Ню Йорк, наричан в миналото "Имперски щат".Тя е втората по височина сграда в САЩ след Сиърс Тауър в Чикаго, Илинойс. Общата стойност на ремонта ще е 20 милиона щатски долара, а според проекта очаквания годишен ефект от икономия на енергия и вода е 4.4 милиона долара.
 
Както се вижда от цифрите, стремежът на американците към зелени сгради не е основан на морални или екологични, а на чисто икономически съображения - сумата, инвестирана в сградата ще се възвърне за малко повече от 4 години и след това ще носи само печалба.
 
В тази връзка американският посланик в България Джеймс Уорлик каза "В България предизвикателството пред правителството и пред бизнеса е дали ще искате да инвестирате между 2 и 3% повече в строителството на дадена сграда, така че тя да е енергийно ефективна”.И добави, че инвеститорите от Западна Европа и САЩ строят зелени сгради, тъй като това има икономически смисъл.
 
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев представи кратка, но изчерпателна статистика за състоянието на сградния фонд. В България има 3,7 млн. жилища, от които 96,5% са частни. 65% са в градовете и са предимно кооперации. Голяма част от жилищата са строени между 60-80-те години и са с ниска енергийна ефективност. Общият брой на кооперациите е около 80 000, в които има 700 000 жилища. Панелните жилища, които се нуждаят от сериозно обновяване, са с площ от 53 млн. кв. м и в тях живеят 2,7 млн. български граждани.
 
За квадратен метър са нужни около 150 лева за саниране. Средства се търсят по линия на оперативна програма "Регионално развитие", припомни Плевнелиев. Той съобщи, че към момента са сключени договори за проекти на стойност 400 млн. лева.
 
По разчети на министерството около 4 млрд. евро ще са нужни на България, за да реши проблема с енергийната ефективност на жилищата. Плевнелиев отбеляза, че ако се направят тези инвестиции, икономиите годишно ще са 560 млн. евро от спестявания на енергия между 40 и 60%.По думите му сред приоритетите е от 2018 г. всички публични сгради, които ще започнат да се строят, да бъдат с разход на енергия близо до нулата, а от 2020 г. това да бъде възможно и за всички останали сгради.
 
Междуведомствена работна група подготвя проект за национална сертификационна система за устойчиво строителство. Ще се направят и промени в действащото законодателство, за да се въведат изискванията и стандартите за подобно строителство.
 
Източник: imoti.net
Снимка:cleantechnica.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив