Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Рекордьори сме по кризисни параметри в строителството

България е рекордьор по всички параметри на криза в строителния сектор. Докато в други държави спадът в тази индустрия е от порядъка на няколко процента, то у нас той надхвърля 25% през последните две години.


Това показват последните данни на Камарата на строителите в България (КСБ). Понижението в сектора през 2010 г. спрямо 2009 г. е с повече от 20%. Данните за настоящата година са по-добри от тези през миналата, тъй като намалението за 2009 г. е било 68% спрямо 2008 г. Но според специалистите това не е повод за оптимизъм, защото, ако се сравнят 2010 г. и 2008 г., спадът е повече от 50%. Тревожни са данните и по отношение на работещите в сектора. Ако в края на 2008 г. в строителството са били заети 263 000 души, то сега те са със 100 000 по-малко.
 
Намалял е и общият брой на фирмите в бранша. Общо 1100 фирми не са подали задължителното годишно потвърждение в професионалния регистър на строителите. Най-много отпаднали дружества има в четирите големи града на България. Първенец по заличени компании е София с общо 336 фирми, след която се нареждат Бургас - 124, Варна - 107, и Пловдив - 104.
 
Като цяло обаче повечето компании продължават да работят и даже има нови играчи на пазара. От КСБ уточниха, че реално броят на фирмите се е понижил със 700, тъй като има 414 новорегистрирани. От тях 142 са в столицата, 34 в Пловдив, 32 във Варна и 28 в Бургас. Или в момента общият брой на строителните компании в страната достига 4012.
 
Единственият строителен сектор, в който е отчетен ръст, е инфраструктурата. Вероятно това е причината голям брой фирми да се насочват към изграждане на инфраструктура. Според КСБ друга основна тенденция сред компаниите е да разширяват своя обхват на дейност и да преминават в по-висока категория. Те не само са увеличили числения си състав, но и своите възможности в бранша.
 
От Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обещаха два пъти повече евросредства за строителството през 2011 г. Ако през 2008 г. в пътища общо са били инвестирани 768 млн. лв., то догодина ще бъдат осигурени 1.7 млрд. лв. Тази сума ще бъде набавена от бюджета на МРРБ и от еврофондовете.

Предвижда се 1.2 млрд. лв. да бъдат инвестирани в пътища. Останалите 500 млн. лв. ще се насочат към общините за проекти за реновиране на училища, детски градини, ВиК сектора. Така ще бъде осигурена работа както за големите строителни компании, така и за по-малките в бранша.

Добрата новина за строителите съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев в деня на професионалния им празник. Според него без еврофондовете България ще катастрофира тотално. Затова той даде заявка МРРБ да направи всичко възможно тези пари да бъдат усвоени успешно. Министерството ще се заеме и с осигуряването на по-добра бизнес среда за строителите.

Работата на институцията ще е насочена главно към преодоляване на забавените плащания, недомислиците в процедурите за обществените поръчки и в борба със сивия сектор. Строителното министерство подготвя и промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които до края на годината ще влязат за съгласуване в Министерския съвет.

Новите текстове в норматива би трябвало да внесат яснота за отговорностите и да прекратят незаконното строителство. Междувременно ще бъдат засилени и мерките към сивата икономика.
 
Източник: stroitelstvoimoti.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив