Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Рекорди на световния пазар за недвижимости

Напоследък у нас стана модерна темата за арабски инвеститори в недвижими имоти. Те бяха спрягани като финансиращи пистата за Формула 1 и евентуално закупуването на Кремиковци и изграждането на елитен жилищен комплекс там. Но докато у нас главно се говори от евентуалните български партньори, в други места по света арабските инвеститори не са спрели да купуват.

Арабски милиардери са се активизирали предпоследните месеци и купуват скъпи престижни имоти.Очевидно преценката им е ,че поскъпването на елитната недвижимост е неизбежно и бързат да направят сериозни инвестиции още сега, коментират експерти.Но и внимателно се подбират районите за влагане на крупни средства.
В тази надпревара започнаха да падат и рекорди по скъпи покупки. Последната информация на Financial Times  за подобно събитие е от Монако,където бе закупен имот за 240 милиона евро. Купувачът е неизвестен,споменава се само, че е от Близкия Изток. Парите са броени за два последни етажа на сграда в княжеството, известно  като втората най-малка държава в света, но най-гъсто населеното място на земята – 32 140 души живеят на 1.95 квадратни километра площ. Само таксите за нотариуса и регистрация на имота са около15 милиона евро / средно тези разходи са 6.5% от стойността на имота/.
Според изнесените данни на двата етажа с обща площ от 1500 квадратни метра купувачът разполага с три спални, оборудвани със специални помещения за гардероб, четири бани и домашен киносалон. Тук още се помещават библиотека, спа комплекс и тераса. 
Само преди месец короната за най-скъпа недвижимост принадлежеше на  жилище в елитния квартал One Hyde Park на британската столица, продадено през август за 140 милиона паунда. Апартаментът е на две нива, освен традиционните спални, бани, фитнес зали  и трапезарии към него има и отделен гараж, както и игрище за скуош.Другите екстри са бронираните стъкла,които не могат да бъдат пробити от куршум и паник-стая, където при опасност собствениците могат да се изолират от външния свят. Разбира се, убежището е снабдено и със специална въздухоочистваща система, която гарантира оцеляване дори и при газова атака над града. И тук не се съобщава името на купувача, но според експерти това е или представител на богата арабска фамилия или руски олигарх. 
Инвестициите в имоти не са само привилегия на отделни богати хора от арабския свят, но политика на някои арабски държави. Една от тях – Катар – сключи сделка с Кипър за строителство на огромен жилищно-хотелски комплекс в столицата на острова Никозия на стойност 400 милиона евро. За това сделката бе обявена за „Сделка на годината” в инвестициите с имоти. Общата застроена площ на комплекса ще е 50 000 квадратни метра, а предоставения за строителството парцел е 250 декара. Предвидено е изграждането на петзвезден хотел с 230 стаи, няколко отделни жилищни сгради, търговска и офис част и огромен подземен гараж. Собствеността е разпределена поравно между Кипър и Катар, като арабската държава осигурява парите, а кипърската-терена. Според английски експерти  само стойността на земята е над 112 милиона евро.
 
Източник: imoti.net
Снимка: structured.co.uk

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив