Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Първите признаци за излизане от кризата са тук

За пазара на имоти у нас напоследък има ясно откроени две мнения - едното, че кризата продължава и предстои още спад на цени и обеми на търговия, другото-че вече има първи признаци за излизане от кризата и тези, които добре се ориентират в знаците, ще са печелившите в следващите години.Предлагаме ви едно обобщение на част от мненията на брокери, експерти, журналисти и общинари по този въпрос.

 
Добрите новини в сферата на недвижимостите се увеличават с всеки изминат месец от средата на годината насам - това е нещо, което трудно може да се отрече.

Въпросът, който е дискусионен по скоро е доколко са добри новини тези, свързани с раздвижване на някои сегменти на пазара, лек ръст на сделките,повече смелост в купувачите да финализират покупка.

Все пак брокерите, които работят всеки ден и с продавачи, и с купувачи са категорични - в отделни сегменти има повече интерес, например при индустриалните имоти и малките парцели около София.

Причината - сравнително ниските цени в момента. Именно това провокира хора с доходи около и над средните за страната, които имат частично заделени средства за покупка на имот и чисто банково досие да потърсят малки парцели около столицата за лични нужди- построяването на вила или еднофамилна къща.

Подобни сделки са в диапазона 20-30 хиляди евро. Когато имаш парцела, самото изграждане на сградата вече е въпрос на лично предпочитание и преценка. Има варианти за класическа тухлена сграда или за сглобяема къща.Експертите са категорични, че купувачите в този сегмент са изцяло българи, че са много взискателни към характеристиките на парцела, който искат да купят.При по-големите парцели основен играч и клиент са големите търговски вериги. Само в последните три месеца на 2010 година в София например ще има 2 нови мегамаркета на словенска компания от този бранш и четири - на немска.

Търсенето и тук е специфично- важна е локацията, предпочитани са райони около големи булеварди и в пространства вътре в големи жилищни комплекси.Като цяло в столицата предстои бум при изграждането на малки, съвременни производствени бази в северните територии, смятат от общината.

Логично, след като градът може да предложи достатъчно работна ръка с различна квалификация, а и в основни линии работата по неговата инфраструктура /магистрални връзки, околовръстен път, метросистема/ ще завърши през следващите 3-5 години. В сегмента на жилищните имоти също има признаци за леко нарастване на търсенето, но остава ограничението да се купува имот само за лични нужди. До сделки обаче се стига по-лесно, отколкото в началото на годината - като цяло времето за сключване на една сделка също намалява.

Отстъпките, които се правят при сключване на договор от офертната цена на имота свиват границите си- в момента те са между 3 и 8%. И още нещо интересно-засилва се интересът към имотите по линиите на софийското Метро, не само действащите, но и тези, които ще са готови до 2013 година.

Според отделни представители на агенции за имоти тук дори вече може да се говори за ръст на цените на парцели и жилища. Променя се и мисленето на инвеститорите, а това също е свързано с цени и състояние на пазара.

Според общински служители вече може да се говори за нови критерии за ефективност на инвестиция в имот.Най общо те са няколко. Имотът да е в район с изградена цялостно инфраструктура - улици, тротоари, канализация, градски транспорт, медицински и учебни /детски/ заведения.Архитектурният проект да е добър, да отговаря на съвременните изисквания.

Предварително да е направен прецизен маркетинг на пазара - търсене, предлагане в района, възможности за реализация и ценови равнища.И накрая, но не на последно място - да се разчетат финансовите средства така, че на пазара да се предложи готов продукт.

Това можем спокойно да отнесем към ползите от кризата за бранша.Както и факта, че вече никой не счита построяването на нова сграда за инвестиция с гарантирана печалба, както беше допреди две години.
 
Източник: imoti.net

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив