Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Публичната продан на имоти – рискове и преимущества

Един от начините да се сдобием с жилище на по-ниска цена е да участваме в търг за имот, обявен за публична продан. Тези сделки обаче са колкото изгодни, толкова и рисковани за купувача.

 
Защото по "пътя" до жилището има много скрити изненади – от спънки при финансирането заради кратките срокове до наличието на допълнителни тежести, неустановени при проверките, както и по-високи допълнителни разходи.
 
За публична продан се обявяват всякакви имоти на неразплатили се длъжници – жилища, части от жилища, земеделска земя, парцели, промишлени имоти, хотели. Обявите за имотите, които се предлагат на публичен търг, се публикуват на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ).
 
Можете да ги намерите и в съответния районен съд. Ако следите информационните табла, обаче, може и да пропуснете някое по-апетитно предложение. Понякога обявленията за по-примамливите имоти се свалят много бързо, за да се намали броят на потенциалните конкуренти в наддаването.
През 2010 г. броят на публичните продани е нараснал двойно спрямо 2009 г., обясни председателят на КЧСИ Георги Дичев.

Нарастват и делата срещу длъжници – на първо място, делата срещу фирми и търговци, а на второ – делата на банките срещу задлъжнели кредитополучатели.
 
Кредиторите все по-често си търсят вземанията чрез съда, а пък купувачите са се активизирали заради отминаването на първоначалния шок от кризата, смята Дичев.

През миналата година купувачите са постигали крайна цена, равна или поне близка на началната тръжна, но има и случаи на твърде завишена начална тръжна цена.

Тогава или интересът към имотът за продан е би нисък, или изобщо не е имало такъв, което води и до постепенен спад на началната цена, съответно – до по-изгодна за купувачите крайна цена.
 
Източник: inews.bg

 

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив