Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Предлагат общински данък „Лукс“ за скъпите имоти

Общинските съвети ще могат да увеличат данък имоти драстично от следващата година. Те ще имат право да въвеждат т. нар. данък "Лукс". Това е една от идеите на екипа на финансовия министър Симеон Дянков за промени в Закона за местните данъци и такси. Предлаганите нововъведения са описани в сайта на финансовото ведомство.

 
Данък "Лукс" ще се отнася за всички имоти, чиято данъчна оценка е над средната. Според антикризисния план на правителството, одобрен през пролетта, той трябваше да е за имоти на стойност над 300 000 лв. От новото предложение става ясно, че данъкът ще засегне повече хора. За сметка на това той няма да е двойно по-голям от съответния местен данък, а само с 30% по-висок. Данъкът не бе въведен тази година, както се предвиждаше, поради юридически ограничения - данъчни промени не може да се въвеждат в средата на годината.
 
Занапред общинските съвети ще определят размера на данък сгради в граници от 0,1 до 4,5 на хиляда (промила) върху данъчната оценка на недвижимия имот. В момента таванът е 2.5 на хиляда. Предвижда се още за недвижимите имоти с данъчна оценка над средната за съответната община размерът на данъка да е завишен с 30 на сто.
 
Данъкът върху недвижимите имоти ще се плаща на две равни вноски в следните срокове: от 1 март до 30 юни и до 30 ноември на годината, за която е дължим. Досега този данък можеше да се плаща на 4 вноски.
 
Средната данъчна оценка за недвижим имот за общината се определя на база данните за данъчните оценки на имотите на територията на общината за текущата година, утвърждава се от Общинския съвет и се обявява на интернет страницата на общината до 1 март на текущата година, се казва в мотивите към предложението на МФ.
 
Източник: stroitelstvoimoti.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив