Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Постепенно уравновесяване на търсенето и предлагането на жилищата през 2011 г.

Търсенето на жилищни имоти през изминалата 2010 година продължава да бъде на ниво, по-ниско от предходните години, главно в резултат на нестабилната икономическа ситуация, високата безработица, несигурността на доходите и ограничения достъп до кредитен ресурс.

 
Това сочат данните от годишния доклад на Национална компания за недвижими имоти "Форос".
 
Реално търсещите клиенти са добре ориентирани в пазарната ситуация и знаят какво точно търсят и на каква цена могат да го получат. Цената, разбира се, остава основният фактор при вземането на решение за покупка.
 
В резултат на изпреварващото намаление на продажните цени на жилищата в сравнение с темпа на намаление на заплатите показателят “покупателна сила на средната заплата, измерена в кв.м. жилищна площ” средно за страната в края на 2010 година достига до 0.66 кв.м.
 
За сравнение, същият показател в края на 2008 е 0.39 кв.м, а към края на 2009 – 0.58 кв.м.
 
Т.е. това е жилищната площ, която може да бъде закупена с една средна месечна заплата, като този показател варира силно за отделните градове. Въпреки това, тази цифра е все още значително под средното ниво за Европа.
 
Наблюдава се завръщане на купувачите към най-престижните райони в по-големите градове, предвид спада на цените. Ако допреди време офертите за имоти в централните градски части са били много малко на брой и това, което се е предлагало е било много над средната цена за конкретния град, то сега цените в тези райони намаляват и жилищата стават все по-достъпни.
 
Основната група клиенти през 2010 година продължават да са българите и жителите на бившите съветски републики. Все по-силно намалява делът на търсенето с цел инвестиция, за сметка на това за собствено ползване.
 
Българинът е ориентиран към масовите жилища в ниския ценови диапазон. Руснаците, от друга страна, търсят предимно луксозни жилища по Черноморието с морска панорама, предимно ситуирани в жилищни комплекси от затворен тип, предлагащ им всички екстри.
 
През 2010 ясно се оформят три основни категории купувачи на жилища според доходите им. Първата група са купувачи с доходи под или средното ниво за страната.

Те търсят имоти за задоволяване на жилищни нужди в ниския ценови диапазон, намиращи се в периферните квартали, в добро общо състояние на сградите.
 
Втората група са с доходи над средните за страната. Предпочитани от тях са райони в широкия център. Те търсят предимно апартаменти ново строителство или апартаменти, намиращи се в стари сгради с добре поддържани общи части.
 
Третата група е тази на “high level” купувачите, които търся по-луксозни жилища в престижни райони с добър имидж.

Тази група предпочита жилища, намиращи се в затворени комплекси, предлагащи редица допълнителни услуги – 24-часова охрана, паркоместа, наличие на хранителен магазин в комплекса и др. Все повече от купувачите от тази група се насочват към „зелените” жилищни проекти с технически по-добри параметри.
 
Средната доходност на жилищните имоти в страната към месец декември 2010 е в размер на 6.34 % и спрямо декември 2009 година регистрира понижение от 0.36 пр.п. Най-висока е в Русе – 7.06%, Стара Загора – 6.80% и спрямо декември 2009 се понижава с 0.02 пр.п.
 
В София доходността на имотите в сегмента е 6.43% (спад с 0.43пр.п.), във Варна 6.17% (ръст с 0.43 пр.п.), а в Бургас – 4.77% (ръст с 0.82 пр.п.).
 
Постепенно уравновесяване на търсенето и предлагането на жилищата, в резултат на ниските нива на инвестиционна активност в сегмента ще се наблюдава през 2011.
 
През втората половина на годината се очаква раздвижване в строителния сектор и активизиране на някои от инвеститорите в сегмента на жилищните имоти, във връзка с намаленото предлагане на новопостроени жилищни единици. Очакванията на Форос са да се появят нови жилищни проекти с разгъната застроена площ до 2 000 – 3 000 кв.м.
 
Стабилизация на продажните и наемните цени в сегмента. Възможно е да се регистрира лек ръст от 2 до 5%, а в някои от районите на по- големите градове при някои от типовете жилища.

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив