Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Полова дискриминация във въпросниците за преброяването?

 

Напълно възможно е една жена да бъде посочена като глава на семейство, така и за глава на домакинство в сайта на НСИ при електронното преброяване на населението. Така твърди в интервю за Дарик Сребрина Ганушева , старши експерт  „Информационно обслужване" в Териториалното статистическо бюро Сливен.
 
Редакцията на Дарик се усъмни, че това не е възможно след като репортерка на два пъти се опита да попълни в анкетната карта, че е глава на семейство, а системата я връщаше.
 
Ганушева категорично отрече да има дискриминация по пол във въпросите, въпреки че бащите не могат да посочват децата си в анкетната карта.
 
Целта на въпросът, насочен конкретно към майките, е при преброяването да се проследи не броя деца на човек от населението, а да се види каква е раждаемостта при жените във фертилна възраст, поясни Ганушева.
 
Учащите ще се броят на различни места: студентите - там, където следват, а учениците, дори и да учат на друго място ще бъдат преброени в домакинствата на своите родители. Децата, които са отглеждани в приемни семейства ще бъдат посочени като постоянно живеещи в домакинството, защото за тях няма специална графа, както за осиновените. Те ще бъдат членове на домакинството, но не и на семейството.
 
Пенсионерите, които работят ще трябва да изберат кой доход им е основен. Регистрацията в системата на електронното преброяване на граждани със зелени паспорти става по следния начин: В полето се изписва буквата на кирилица, а след това без интервал се пише номера.
 
Прави впечатление, че мераклиите да се преброят онлайн трудно откриват своята професия в менюто на анкетната карта. Класификацията там е според основните икономически дейности и е направена по възможно най-синтезирания начин, без да се дават подробно дейностите, разчитаме на тяхната коректност да погледнат добре към коя класификация се отнася професията им, каза още експертът.
 
Оказа се, че системата допуска дете до 8 години да бъде посочено като грамотно.
 
Източник: dariknews.bg

Коментара : (1)

Добави коментар
Николай ВълковФев 4, 2011     (0)

има неточности - именно - аз живея с родителите си и не съм глава на домакинството и съм разведен по състояние на брака - към отношение към главата на семейството - има 3 опции - съпруг/а . неженен син /дъщеря или човек без родствена връзка , след като се избере син дъщеря неженен не може да е разведен :)))

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив