Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Поевтиняването на земята в Япония се забави за първи път от три години

Пониженията на цените на земята в Япония се забавиха за първи път от 2007 г. насам. Средната цена в национален мащаб е паднала с 3,7% за 12-те месеца до края на юни, спрямо спад от 4,4% година по-рано, сочат данните на японското министерство на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма, цитирани от Bloomberg. 

 
Цените в страната падат вече 19 поредни години. Поевтиняването на земята, чиято стойност днес е около половината от тази след пика на балона в японската икономика през 80-те години на миналия век, може да продължи да отслабва благодарение на завръщането на купувачите на жилища и строителните предприемачи към пазара на стойност 27 трлн. долара.
 
Цените на апартаментите в Токио се повишиха до 20-месечен връх през март, сочейки възстановяване в сектора, казва Йожи Отани, анализатор в сектора на имотите в Deutsche Bank AG в Токио.
„Започваме да виждаме значително възстановяване при покупките на земя, което е сигнал, че цените достигат дъното в Токио“, коментира Кейжи Кимура, главен изпълнителен директор на Mitsubishi Estate Co., най-големият японски строителен предприемач.
 
Преките инвестиции в бизнес имоти в Япония се повишиха с 35% до 5,8 млрд. долара през второто тримесечие на годишна база, сочат данни на консултантската компания Jones Lang LaSalle Inc.
 
Пониженията на цените в Токио, Осака и Нагоя, трите основни метрополиса в страната, се забавят до 3,2% спрямо спад от 6,1% година по-рано, сочат още данните. Цените в селските райони бележат намаление от 3,9% при 3,8% година по-рано.
 
В токийския квартал Чийода, където се намира Императорският дворец, е най-скъпата земя за жилищно строителство в страната – 2,8 млн. йени (над 33 хил. долара) на кв. метър, сочат данните.
 
Най-скъпите терени за бизнес имоти пък са в района на търговската улица Гинза в японската столица, където цените на земята достигат 20,2 млн. йени (близо 239 хил. долара) на кв. м.
 
Снимка: spacetoday.org
Източник: investor.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив