Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Подписаха договора за етап ІІ на проекта за разширение на столичното метро

Изграждането на метрото е ключов инфраструктурен обект. Видяхме ефекта от пускането на първия метродиаметър и е важно да осигурим приключването на следващите участъци. 

 
Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на подписването на договора за етап ІІ на проекта за разширение на софийското метро.
 
Етап ІІ на проекта включва цялостното строителство за следните два участъка: „ж. к. Обеля – ж. к. Надежда – Пътен възел Надежда” с дължина 4,2км, 4 метростанции и буферен паркинг под бул.”Ломско шосе” и „ж. к. Младост 1 – Младост 3 - бул. „Цариградско шосе” с дължина 2,5 км, 2 метростанции и голям буферен паркинг под бул.”Цариградско шосе”. 
 
Подписи под договора поставиха от името на Управляващия орган ръководителят на Управляващия орган на ОП ”Транспорт” инж.Ивайло Московски и от името на бенефициента, определен от Столична община, „Метрополитен” ЕАД изпълнителния директор инж. Стоян Братоев.
 
Участъците в етап ІІ на проекта са с общ размер на инвестициите 311 млн.евро в т.ч. 250 млн.евро от ОП ”Транспорт”- 200 млн.евро от Кохезионния фонд и 50 млн.евро от Националния фонд и 61 млн.евро съфинансиране от Столична община. Договорът включва финансиране на строително-монтажни работи, доставка и монтаж на релсов път и оборудване за системите за управление и функциониране и на 18 метровлака за извършваните разширения на метрото. 
 
Напредъкът на строителството за двата участъка е съответно - „ж. к. Обеля – ж. к. Надежда – Пътен възел Надежда” – 46% от договорените работи, а „ж. к. Младост 1 – Младост 3 - бул. „Цариградско шосе” – 55%. 
 
В момента в строителството на метрото участват 70 фирми и работят общо 3500 души, което показва социалният ефект от изграждането на обекта, посочи също кметът. След приключването на строителството се предвижда да бъдат ангажирани около 600 души специалисти.

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив