Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Повечето големи жилищни пазари по света дават признаци на възстановяване

 

Ключовите пазари на имоти, които бяха тежко засегнати от икономическия спад, сега показват положителни признаци на възстановяване, сочи нов доклад.
 
Въпреки това общата картина е смесена. От една страна, пазари като Австралия, Канада, Франция, Швеция, Швейцария и Великобритания през 2010 г. отчетоха ценови ръст, който показва процеси на възстановяване. От друга, цените се понижиха в Япония, Италия и Ирландия. Пазарите на имоти в САЩ и Германия останаха почти без промяна, но очакванията за тях са благоприятни, се казва в проучването на канадската финансова компания Scotiabank.
 
Жилищният пазар в развитите икономики отчете „скромно, но неравномерно възстановяване през 2010 г.“, сочи докладът, който разглежда 12 водещи световни икономики.
 
През изминалата година цареше климат на ограничен икономически ръст с рекордно ниски лихви, което предостави известна подкрепа за глобалните пазари на имоти. Възстановяването обаче загуби част от своята сила към края на годината.
 
„Въпреки че цената на кредитния ресурс е все още атрактивна, краят на стимулите за покупка (на имоти) на много пазари, сравнително бавните темпове на създаването на работни места и нарастващите опасения във връзка с финансовото бреме пред задлъжнелите развити страни засягат доверието. Тези фактори навярно ще възпират множество потенциални купувачи през 2011 г.“, се казва в доклада.
 
Австралия води процеса на ценови ръст с ниска безработица и ограничено предлагане, които се добавят към силите на натиск в посока нагоре върху цените.
 
Германия също се очаква да отчете възстановяване, предвид прогнозите за обрат в дългия процес на спад на жилищния пазар.
 
Активността е сравнително висока и на редица други европейски пазари. Във Франция жилищното възстановяване продължи да набира енергия и през последното тримесечие на 2010 г. със среден годишен ръст от 6,8%. В Швейцария цените също отчетоха стабилно покачване, което се движеше в диапазона между 4 и 6%.
 
За разлика от тях, на най-тежко засегнатите пазари в Европа цените продължиха да се понижават. В Испания средните цени с включени инфлационни фактори през третото тримесечие на 2010 г. се понижиха с 5,2% на годишна база. В Ирландия нивата все още се понижават с двуцифрени стойности. Спадовете продължават също и в Италия.
 
Очакванията за 2011 г. в САЩ също са положителни, предвид подобряващата се ситуация по отношение на заетостта и ниските лихви, които подкрепят търсенето.
 
Въпреки това в доклада се забелязва и нотка предпазливост.
 
„Въпреки че това подобие на нормализиране е окуражаващо след ценовата корекция, която за последните четири години е общо близо 30%, слабият пазар на труда и краят на данъчните облекчения за купувачите на имоти в края на април поддържаха общото ниво на продажбите на сравнително свити нива по време на спада. “
 
Според доклада сравнително високата безработица в САЩ, предпазливото кредитиране и бавните темпове на формиране на нови домакинства се очаква да ограничат ръста на продажбите в близко бъдеще.
 
Източник: investor.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив