Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

По-висок данък сгради и такса смет за 90 000 софиянци

90 хиляди софиянци ще плащат по-висок данък сгради и такса смет заради новото зониране в града, съобщи зам.-кметът по финансите Минко Герджиков.

 
За жилищата, които ще минат от втора в първа зона, оскъпяването ще е с 25%, а за тези от трета във втора зона - с 24%. 
 
Това предвижда новият вариант за презониране на София. С около 20 лв. повече за данък сгради ще се плаща за панелните жилища, а за сградите във Витошката яка увеличението ще е с 30-40 лв.
 
За луксозните къщи повишението може да стигне и до 90 лв. Към тези суми трябва да се прибави и повишаването на такса смет.
 
В първа, или най-скъпата зона на София, ще мине цялата долна част на "Лозенец" до "Джеймс Баучер", Зона Б5 и Кривата река.
 
Във втора зона минава квартал "Банишора", "Зона Б18", Драгалевци, Симеоново, Малинова долина, Княжево, Киноцентър III част и района около Централна гара.
 
В трета зона ще мине кварталът "Дружба 2". За двустайна панелка от 60 кв. в 4-а зона данък сгради е 42 лв., в 3-а зона - 63 лв., във 2-ра - 75 лв., а в 1-ва е 94 лв. Така собствениците на жилище в "Зона Б18" вместо 63 лв. ще плащат налог от 75 лв. В София собствениците на жилища са 1,6 млн., или над 80% от столичани. От тях 600 хил. имат само един дом, пише. в. "Стандарт".
 
Допълнителните приходи от презонирането се очаква да бъдат до 3 млн. лв. и ще отидат за инфраструктура в града, уточни Герджиков.
 
Източник: Econ.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив