Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Пловдив копира Велико Търново със Звук и светлина

 

Крепостните стени на Римския стадион в Пловдив ще бъдат освободени от бетона, който го обхваща сега, и така ще се виждат улиците „Райко Даскалов", „Христо Г. Данов" и „Железарска". Всичко това е част от проекта за създаването на Подземен музей на Филипопол.
 
Срокът на проекта за реконструкцията на Римския стадион, чийто останки се крият под Главната пешеходна улица в центъра на Пловдив, е удължен до 31 април 2012 година. Това съобщи областният управител на Пловдив Иван Тотев.
 
Той уточни, че е получил писмо от Комитета на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, с което са одобрени извършените до момента разходи в размер на 160 000 лева. Запазва се и пълното безвъзмездно финансиране на проекта от така нар. "Норвежка програма" на обща стойност близо 900 000 евро.
 
Древният паметник не само ще бъде реставриран, но и максимално открит за пловдивчани. Бетонните парапети ще бъдат заменени с прозрачни, съобщи в. "Монитор".
Археологията ще бъде експонирана на две нива. Крепостните стени от античността ще се „отворят" със създаване на зелени площи. Туристите в подземното ниво ще могат да „слязат" и „докоснат" антична улица и да разгледат отблизо хидрофобните замазки на стадиона.
 
Проект за Античния театър за около 200 000 лева по програмата „Красива България" подготвя областната администрация в Пловдив, съобщи още Иван Тотев. Символът на съвременния град се нуждае от ремонт на северния подход и укрепване на свода от северната страна на Амфитеатъра.
 
Проектът предвижда поставяне на парапети, подпорен зид и изграждане на обзорни площадки и нови санитарни възли, които да са достъпни и за инвалиди. С парите ще се направи и ново осветление и подходящо озеленяване. 50% от сумата по проекта ще е съфинансиране от българска страна.
 
Източник: econ.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив