Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Плевнелиев: Имаме волята да премахнем всички незаконни строежи

Държавата има силната воля да премахне всички незаконни строежи и единственият смисъл е да помогнем на българите да разберат, че най-лесното строителство е законното, че най-красивите градове са тези, които планират и всичко, което след това се строи отговаря на това, което е планирано. Това коментира пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по повод незаконните строежи в Несебър.

 
Крайно време е българите сами да решат какво искат - да има правила и закони, които да бъдат спазвани или да няма и всеки да прави каквото си иска, допълни министърът. Той съобщи, че в Несебър има незаконни седем етажа от постройки и два магазина, които в момента подлежат на премахване.
 
Министърът уточни, че от 2005 г. има влезли в сила заповеди за премахване на незаконните строежи, включително и в Несебър, а собствениците са уведомени преди шест месеца да премахнат сами незаконното строителство. По думите му, хората продължават да си мислят, че "номерът ще мине", но този път държавата е решена да доведе докрай нещата и незаконното строителство "веднъж завинаги да бъде адресирано и премахнато".
 
Друг важен аспект, е че сме длъжни да изпълняваме решенията на Върховния административен съд, който ни е задължил да ги премахнем, допълни Плевнелиев, цитиран от БТА.
 
Според него под светлината на прожекторите трябва да излязат и онези, които в миналото са мотивирали незаконното строителство. Къде е бившият кмет на Бургас Йоан Костадинов, къде е бившият шеф на Националната агенция за паметници на културата, попита министърът.
 
Той каза, че не може да коментира обвиненията, че част от незаконните строежи в Несебър са узаконени с подкуп и посочи, че има средства за всички градове да направят устройствените си планове, но само 10 процента от общините са заявили тази готовност.
 
В отговор на въпрос, министър Плевнелиев съобщи, че процедурата по събарянето на митничарските селища продължава между две и три години. За незаконни са обявени 94 постройки, спряно е ползването на 36 от тях. Ако има обжалване, влизаме в процедура по обжалване, която е двустепенна и трае между две и три години, но когато и да приключим ще съборим и тях, допълни министърът.
 
Източник: econ.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив