Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Парното загря жилищния пазар

Броят на апартаментите за продан в София получи неочакван тласък. Десетки жилища се продават от закъсали собственици с борчове за комунални услуги - основно към “Топлофикация”-София и по-малко към “Софийска вода”. Дълговете могат да са няколко хиляди лева, но може да стигат фрапиращи суми.

 
В ж. к. “Надежда 2” има на пръв поглед стандартна оферта - двустаен апартамент с площ 70 кв. м, ЕПК от 80-те години, до бъдеща спирка на метрото. Искат му 48 000 евро. Репортер на “Труд” се поинтересува детайлно от предложението и излезе уникална тежест - 10 000 евро дълг за парно, трупани над 15 години.
 
Първоначалният шок отмина, след като посредници ме успокоиха, че като потенциален купувач няма да платя и лев от задължението, натрупано от настоящия собственик.
 
В 90% от случаите практиката е такава - двете страни подписват нотариално заверен протокол, с който продавачът на имота се задължава да изчисти борчовете. Старият собственик би трябвало да поеме и изравнителните сметки, ако е ползвал жилището в периода преди те да бъдат изготвени (през лятото).
 
Юристи съветват, че е добре и в предварителния договор да се уредят тези отношения.
 
Много често с парите от предварителния договор продавачът хуква към касите на “Топлофикация”, за да погаси задълженията. Има и куриозни случаи, когато изчистването на сметките става в деня на изповядване на покупко-продажбата.
 
По-рядко се случва купувачът да поеме дълговете, като тогава със стойността им се намалява цената на апартамента. Примерно ако се продава апартамент за 30 000 евро с 2000 евро неплатени сметки за парно, купувачът се съгласява да плати борча, но при цена на жилището от 28 000 евро.
 
Сключването на споразумителен протокол се налага и по още една причина - ако не е уредено кой да плати задълженията, “Топлофикация” отказва да открие партида на името на новия собственик.
 
При натрупани дългове към “Софийска вода” протоколи не се подписват, а само се изчистват предварително сметките, казват брокери. Наскоро например било продадено панелно жилище в ж. к.. “Люлин” с 8000 лв. дълг за вода.
 
Източник: в-к "Труд"

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив