Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Пазарът на логистични площи тръгна нагоре

Пазарът на логистични площи на територията на страната продължава възходящото си развитие, макар и с по-бавни темпове спрямо предходни периоди, сочи доклад на GVA Sollers Solutions за изминалата 2010 г.

 
Общо през периода на територията на София, Пловдив, Варна и Бургас са завършени над 140 000 кв.м модерни логистични площи,като близо 90% от тях са за собствено ползване.
 
Новите логистични площи се появиха основно благодарение активността на някои от дискаунт операторите. Навлизането на големите търговски брандове наложи консолидиране на доставките им, в резултат на което значителен процент от тях изградиха собствени складови бази.
 
Към момента на територията на страната на етап проект се намират близо 45 логистични и индустриални проекта, като 85% включват площи за лични нужди и 30% от тях са ситуирани в близост до столицата.
 
Следват Пловдив, Варна и Бургас, което се обуславя и от представителството на водещите фирми в тези градове.
 
През изминалата година се запази тенденцията някои от предприятията да предлагат за наемане площи,които според първоначалните им намерения са били предвидени за лични нужди.
 
Това води до увеличение на предлагането, което от своя страна рефлектира върху ценовите нива в сегмента, се казва още в доклада на GVA Sollers Solutions.
 
Като цяло търсенето на модерни логистични площи през 2010 година е под нивата от предходни периоди и до голяма степен се припокрива с предлагането.
 
Основно активни на пазара на логистични площи са търговците на бързооборотни стоки и фармацевтични продукти, което води със себе си определени условия за помещенията като вентилация, височина, изолация и т.н.
 
Запазва се тенденцията на оптимизиране на разходите от страна на част от наемателите, които намаляват обема на използваната от тях складова площ, наемат помещения на по-ниска цена, предоговарят наемните си условия.

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив