Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Пазарът на имоти в Източна Европа се движи стабилно към възстановяване

Пазарът на недвижими имоти в Източна Европа се движи стабилно към пълно възстановяване, сочи проучване на Colliers International сред международни инвеститори за третото тримесечие на 2010 г.

 
За по-ясно описание на състоянието на инвестиционните пазари и за очертаване на тенденции за развитие в следващите 12 месеца проучването ги илюстрира с часови зони – т. нар. „Глобален инвестиционен часовник”. По тази схема 12:00 ч. показва абсолютния връх на инвестиционния пазар, а 6:00 - неговата най-ниска точка. Съответно зоната между 12:00 ч. и 6:00 ч. показва низходящ тенденция в развитието, а зоната между 6:00 и 12:00 – възходящ.
 
Голяма част от източноевропейските инвеститори (30%) поставят пазара на 8:00 часа на инвестиционния часовник. Почти същият брой от запитаните (26%) поставят стрелката на 7:00 часа, което отразява усещането, че пазарът се е отлепил от най-долната си точка и се движи към пълно възстановяване. Други 9% вярват, че пазарът вече се намира в 9:00 часа.
 
Предвид това, че мнозинството от анкетираните в проучването от първото тримесечие на годината са поставили пазара на 5:00 часа, новите мнения разкриват бързо обръщане в посока на стабилно възстановяване.
 
„През следващите няколко месеца можем да очакваме нови инвестиционни сделки в България. Дори това да се случи обаче, все още ще бъде рано да се каже, че пазарът се е отлепил от дъното”, коментира Георги Киров, директор “Инвестиционни услуги” в консултантската компания.
 
Той отбелязва, че повечето инвестиционни фондове, които възнамеряват да направят нови инвестиции през 2011 г., ще предпочетат да инвестират в по-малко рискови пазари като Германия, Франция, Великобритания и скандинавските страни или ще предпочетат по-големи пазари с по-дългосрочен потенциал като Русия, Украйна или азиатските страни.
 
Попадналите на фокус локации в Централна и Източна Европа са най-различни, като Варшава остава най-популярната дестинация, особено за офиси. Други търсени точки са Киев, Прага, Москва и Букурещ, като интерес има и към Рига, Талин и Вилнюс.
 
София, Любляна, Белград и Атина остават в полезрението на някои инвеститори, но по-скоро като втори избор за офис площи. Освен в този сегмент интерес има и към търговските площи в Полша, Чехия и Украйна, следвани от Унгария, Румъния и прибалтийските републики.
 
В проучването са включени над 200 големи институционални и частни инвеститори от целия свят. Общият им инвестиционен портфейл възлиза на 570 млрд. евро.
 
Източник: investor.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив