Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Оставаме привлекателни за руските инвеститори

Руската компания „Евроберег“ от Санкт Петербург проведе преди дни специализиран семинар „Особеностти на работата на професионалистите на пазара за недвижими имоти в България“ за интересуващите се от пазара клиенти и брокери. В рамките на семинара за участниците бе организирано и посещение на 40 обекта по българското Черноморие.


Основните теми бяха „Как да определим целта на покупката?“, „Как се прави сделка с имот в страната?“, „На кои юридически процедури трябва да се обърне особено внимание?“.Предлагаме ви част от анализите и мненията на участниците.
 
Главната причина за интереса на руските клиенти към България са ниските цени – това мнение обедини участниците.Те определиха българската ваканционна недвижимост като „най-достъпната в Европа“ и отбелязаха факта, че тя е поевтиняла за последните 2 години с 30-40%.

Днес стойността на всеки отделен имот по Черноморието зависи пряко от няколко фактора – качеството на строителните материали, инфраструктура, степен на завършеност, отстояние от плажната ивица.Най-евтините имоти – около 600 евро на квадрат – се намират по южното Черноморие в района на „Слънчев бряг“.Техни характеристики са отдалеченост от брега, евтини материали и оборудване,понякога и липса на изградени пътища и паркинги около сградата.

По-скъпите ваканционни имоти пък са на север и то предимно в комплекси със собствена инфраструктура като „Златни пясъци“, „Св. Константин и Елена“. Тук стойността на квадратен метър е между 1000-1500 евро за стандартно строителство.Според руските експерти най-скъпи остават жилищата във Варна, най-големият град на Черноморието.

Един от проблемите пред руските клиенти, решили да придобият имот у нас, е начинът, по който се изчислява площта на жилището. Квадратурата му е сбор от две части – чиста площ и идеални /общи/ части, като идеалните части достигат до 12-25% от общата площ. Плаща се обаче всичко на уговорената цена.

Друг важен проблем е свързан с дължимите данъци и такси.Данък сгради у нас е около 0.15% от данъчната стойност на имота, а повечето от собствениците на имоти плащат и за поддръжката на общите части в сградата между 5 и 15 евро на квадратен метър в годината.В цената на жилището не се включва и ползването на фитнес центрове, медицински услуги и други екстри, предлагани по време на активния туристически сезон

За да си спестят проблемите около всяка имотна сделка, трябва да се работи с професионален брокер,съветват още експертите. Участниците в семинара са се обединили и около мнението, че днес ваканционните имоти в България са добър избор, ако собствениците им ги ползват за собствени нужди, независимо дали става въпрос за летен отдих или постоянно пребиваване. Да се търси печалба от отдаване под наем засега не е реалистично.

В очите на руските инвеститори в масови имоти България ще остане страна номер 1 при избор на имот зад граница, твърдят руските експерти.Причините са няколко, освен ниските цени. Тук всеки чужденец може да започне свой бизнес без особени трудности.

Привлекателна е и перспективата от 2011 година страната да стане част от Шенгенското пространство.Не е маловажен и факта, че между двата народа -българския и руския -съществува културна и езикова близост. България е и една от малкото европейски държави, членове на Европейския съюз, които издават на руснаци входна виза на основание притежание на недвижима собственост.

Още след придобиването на имот, собственикът може да кандидатства за многократна виза с едногодишен срок. Така той има право да пребивава 90 дни у нас през всяко полугодие или 180 дни общо за 1 година.

След 1 година притежание на имота, руският собственик и неговите деца до 21 години могат да получат тригодишна виза.Претенции за българско гражданство могат да бъдат предявени след 5 години притежание на имот в страната.
 
Източник: imoti.net

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив