Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Оптимизъм при жилищните кредити у нас, масово теглят до 30 хиляди лева

Ръст на големите жилищни кредити за месец януари отчита Кредит Център. Причина за това е все по-големият брой на запитванията за кредитиране, както и все по-увеличаващият се обем на самите кредити.

 
 
От началото на годината се наблюдава надграждане на положителни тенденции – от една страна по-заможните хора започват да се оглеждат за сключване на изгодна сделка, а от друга – банките удължават периода на промоциите и ги обогяват с допълнителни екстри и бонуси, за да мотивират допълнително колебаещите се.
 
 
Разминаването между търсене и предлагане остана най-голямо във високия ценови сегмент. Луксозните имоти с цени над 100 000 евро продължават да намират купувачи бавно и трудно. Това кара много желаещи да притежават подобно жилище да дебнат в търсене на притиснат продавач. Именно подобни сделки са причината за растящия брой на кредитите над 70 000 евро. И имаме всички основания да считаме, че тази тенденция ще се запази през цялата 2011 година , коментира изпълнителният директор на Кредит Център Тихомир Тошев.
 
Положителните тенденции се виждат и в профила на запитващите. През цялата 2010 г. най-голям дял от кредитополучателите бяха нуждаещи се от жилище домакинства, които най-често попадаха в категорията на „средностатистически българи”, сключващи сделка в ниския до среден сегмент на пазара. Банките подобриха условията, така че да срещнат техните нужди и сделки започнаха да се случват.
 
Безспорен знак за растящата увереност на потребителите е липсата на изтеглени кредити до 10 000 евро в началото на годината. Поведението им е резултат от оптимизма, който се очаква да характеризира пазара през цялата 2011 година.
 
Въпреки това все още повече от половината кредитополучатели предпочитат да изтеглят заем между 10 000 и 30 000 евро. А делът на кредитите над 70 000 евро доближава 9%. Втората по големина група на кредитите е тази между 30 000 и 50 000 евро. До кредит в такъв размер са прибегнали близо 29% от потребителите на ипотечни кредити.
 
Най-предпочитаният срок за погасяване на ипотечен заем остава този между 16 и 20 години. Избрали са го над 36% от кредитополучателите.
 
Смелостта на повечето потребители на ипотечни кредити, макар и нарастваща, все още трудно им позволява да изтеглят заем със срок на погасяване над 30 години и такива през януари липсват. Около 18% от потребителите на кредити ще ги изплащат от 21 до 25 години, също толкова клиенти ще погасяват задълженията си между 26 и 30 години.
 
Период на изплащане под 10 години са предпочели малко над 2.5% от потребителите на ипотечни кредити, сочи месечният анализ на Кредит Център. 
 
Снимка: creditcenter.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив