Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Оперативна програма Регионално развитие е гордост за МРРБ

Оперативна програма „Регионално развитие” е нашата гордост. За година и четири месеца успяхме да променим и ускорим работата по нея четиридесет пъти. Случва се чудо – българската администрация става европейска, заяви днес министър Росен Плевнелиев на лекция пред студенти от Нов български университет, съобщават от пресцентъра на МРРБ.


Около 300 млн. лева са насочени по програмата за развитие на българските градове като полюси на растеж. Градовете Бургас, Габрово, Ловеч, Благоевград вече тръгнаха напред – договарят проекти и успоредно променят мисленето си. България в момента е символ на устойчиви проекти, каза министърът.
 
По думите на Росен Плевнелиев страната ни е свръх централизирана и системата не работи нормално, тъй като всеки иска да дойде при министрите, за да им реши проблема. Това ще се промени, когато всички започнат да работят заедно – кметове, области, министерства. Всеки трябва не само да си носи отговорностите, но и да предлага решения.

В обществото ни рано, или късно трябва да дойде и солидарността. Трябва да се роди гражданското общество. Кметовете да са под натиска на гражданското общество, на медиите, областните управители също – това е философията, подчерта министър Плевнелиев. На въпрос дали Северна България ще остане без магистрала, министърът отговори, че автомагистрала „Хемус” е тотален приоритет, но е много скъп.

„Борим се, за да докажем в Брюксел, че „Хемус” е изключително важна за страната ни. Търсим вариант за нея и по линия на публично-частното партньорство”, заяви Росен Плевнелиев.

Той информира, че е създадена нова компания, в която ще работят международни експерти, за да се ускорят процесите и работата по пътните проекти в страната, като основни приоритети за Стратегия 2020.
 
Министърът посочи Дунавската стратегия на Европейския съюз като изключително важна да развитието на страната ни през следващите години. Стратегията ще позволи оптимално използване на реката, тъй като сега се използват едва 8 процента от капацитета й.

Според него град като Русе например, може да тръгне по възходящ път на развитие ако в него със средства от еврофондовете се създадат интермодални терминали и скоростен път. За общото икономическо развитие на страната ни, не само на Северозападна България трябва да се подготвят дългосрочни стратегии с ясна визия за бъдещето, обобщи министър Плевнелиев.

Коментара : (1)

Добави коментар
Гочо МирчевДек 17, 2010     (0)

Да бе, да! И ние се гордеем ... Трябва да има пътища и магистрали, другото няма значение!!!

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив