Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Омбудсманът погва Община Варна заради такса смет

 

Множество общини в България, сред които и Варна, събират такса смет в разрез със закона. Така хиляди хора плащат, без да генерират отпадъци.
 
Някои общини незаконосъобразно задължават граждани да плащат такса смет, въпреки че хората не използват имотите си и следователно не генерират отпадъци.
 
Това заяви националния омбудсман Константин Пенчев, който е изпратил становище за незаконосъобразните практики до Националното сдружение на общините и на областните управители.
 
До Пенчев са постъпили многобройни жалби, свързани с определянето и администрирането на местните такси от общините, съобщиха от пресслужбата на омбудсмана.
 
Оплакванията на хората са свързани най-често със задължението да плащат такса за услугата сметосъбиране и сметоизвозване, въпреки че не ползват имотите си през годината.
 
Собственици на имоти в общините Варна, Стражица, Шабла, Тополовград и Велико Търново се оплакват, че са задължени да внасят пари в местната хазна, а на практика не генерират битови отпадъци.
 
Хората обаче плащат. Те нямат друг избор, защото в наредбите на съответните общини не е регламентиран изричен ред за освобождаването им от заплащане на услугата, в случаите, в които не ползват имотите си.
 
Според омбудсмана тези наредби не са съобразени с нормата на Закона за местните данъци и такси, пише ДНЕС.bg. В закона изрично е записано, че лицата, неползващи услугата сметосъбиране и сметоизвозване през съответната година или през определен период, се освобождават от заплащане на съответната такса, подчертава Константин Пенчев.
 
Той уточнява, че има общини, които са се съобразили с препоръките му да допълнят наредбите си, но има и такива – например Стражица и Пазарджик, които упорито отказват да спазят закона.
 
Някои общини са стигнали и по-далеч. В местните наредби в Кюстендил, Враца и Велико Търново е въведена забрана гражданите да се освобождават от заплащане на такса смет въпреки установения ред, ако дължат за преходни години местни данъци и такси.
 
Неписана забрана хората да се освобождават от такса смет има наложена и в община Варна. Тук тя обаче не е дело на местната администрация, а на Общинския съвет в града. Забраната е въведена и работи успешно вече няколко мандата в комисията по финанси и бюджет към местния парламент, която е под ръководството на ДПС-Варна. Неин председател е общинският лидер на либералната партия д-р Янко Станев.
 
Именно той е един от основните пропагндатори на тази идея. Преди д-р Станев да поеме комисия към Общинския съвет, тя се ръководеше от настоящата шефка на общинската финансова дирекция Стефка Господинова.
 
“Тези примери показват неразбиране на законовия принцип за освобождаване от заплащане на такса за услуга, която не се ползва“, коментира Константин Пенчев.
 
Източник: varnanews.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив