Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Общините могат да печелят от производство на биогаз от отпадните води

Местните общности имат двойна полза от изграждането на пречиствателни станции с технологии за преработка на утайките и на отпадъци от хранително-вкусовата промишленост.

 
С произведения от тях биогаз може да се поддържат домакинствата в малки населени места или квартали на големи градове, както и да се продава електроенергия директно на разпределителните дружества.
 
Този модел за управление на отпадъчните води е широко разпространен в Швеция и няма пречки да се приложи и в България, стига да се използват грантовите схеми по европейски програми, както и финансиране от ЕБВР или други източници.
 
Това заяви Майкъл Пар от базираното в Брюксел дружество Грийн Карбон Лайт по време на кръгла маса днес в Института за икономически изследвания на БАН на тема: "Икономически аспекти на водоползването и ускоряване финансирането на проекти". Тя е част от цикъла академични дискусии "България 2020 - икономически и социални перспективи", които икономистите стартираха в края на миналата година.
 
Подходящ за България е и испанският модел, в който няколко общини обединяват капацитета си и изграждат пречиствателни станции с общи мрежи, подчерта и Хорхе Фунес Ферер от Центъра за изследване на европейските политики в Брюксел, който консултира българските правителства от 1996 г.
 
Според него основният проблем у нас са тромавите процедури за кандидатстване и одобряване на проекти по Оперативните програми на ЕС и ЗОП, както и в липсата на визия и дългосрочна перспектива на административните решения.
 
Подобни трудности са изпитвали и други новоприсъединили се държави, но решение за България има, смята консултантът. Съветът му е администрацията да започне да прилага гъвкави подходи, а към Националното сдружение на общините в Р България да се изгради междинно звено, което да подпомага избора на ефективни технологии за пречиствателните съоръжения.
 
От общо договорените 660 млн. лева по ОП "Околна среда" досега са усвоени едва 6%, стана ясно още на дискусионния семинар. По думите на Галя Бърдарска от Института за икономически изследвания на БАН в следващите три години 42.3% от населението на страната трябва да бъде обхванато от пречиствателни съоръжения.
 
Сега имаме 58 станции в селища с над 10 000 жители, като 43 от тях се нуждаят от модернизация, каза тя. И добави, че до края на 2014 г. предстои да се изградят още 55 големи и 350 малки пречиствателни съоръжения.
 
Източник: zapernik.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив