Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Община Пловдив плаща 250 000 лв. обещетение за смърт от паднало дърво

250 000 лв. ще брои пловдивската община на Кръстьо Чорбаджийски.

 
Това е обезщетението заради смъртта на съпругата му Мария Кожухарова, убита от паднало дърво по време на буря на 29 август 1998 г. на ул. "Екзарх Йосиф".
 
Мъжът, който е адвокат и е около 95-годишен, осъди градската управа и е депозирал преди ден изпълнителен лист за 100 000 лв. с лихвите за 12 г. Главният юрист на Пловдив Савина Петкова е категорична, че ще му бъдат изплатени.
 
Чорбаджийски тръгна на съдебен маратон през 2003 г. Той заведе делото малко преди да изтече 5-годишният срок след зловещата случка. Съпругата, доста по-млада от него, излязла в буреносната вечер и дърво я убилона място.
 
Чорбаджийски атакува общината с аргумента, че тя поддържа зелената система в града и е длъжна да се грижи за безопасността на хората.
 
Прокуратурата не откри виновни, тъй като дървото е паднало по време на буря. Окръжният съд прие, че става дума за нещастен случай.
 
Тогава Чорбаджийски предяви иск от 2,2 млн. лв. Но Пловдивският апелативен съд му постанови 100 000 лв. обезщетение, а Върховният касационен съд го потвърди, припомни Савина Петкова.
 
Чорбаджийски трябва да внесе 126 000 лв. съдебни такси, начислени на базата на иска му от 2,2 млн. лв., уточни юристката.
 
Адвокатът спечели делото през март м.г., но до завчера нито той, нито дъщеря му Десислава Кръстева не се появявали за парите, но се разбра, че държат на обезщетението.
 
Възрастният адвокат живее в къща в центъра на Пловдив, чиято врата е заключена. Заради проблеми със слуха не чува звънеца, казват негови съседи. Рядко излизал и почти не общувал.
 
На дългогодишните съдебни дела се явявал сам в качеството си на ищец и защитник, върнаха лентата магистрати. 
 
Пледоариите му продължавали необичайно дълго, защото изключвал слуховия си апарат и никой не бил в състояние да го прекъсне. На моменти се разчувствал и четял в съдебната зала стиховете на покойната си съпруга, записани в тетрадки.
 
Съдиите не смеели да го накарат да спре от уважение към годините му.
 
 
Източник: Plovdiv24.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив